Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ljög om nazistbakgrund - nu lämnar han SD

- 30/04/2013, 14:39
SD:s Martin Björkert (mitten) lämnar sina uppdrag.
1 av 3

SD:s Martin Björkert (mitten) lämnar sina uppdrag.

Tidigare gick Svenskarnas parti under beteckningen Nationalsocialistisk Front, även känt som NSF.
Observera att personerna på bilden inte har någon direkt koppling till artikeln.
2 av 3

Tidigare gick Svenskarnas parti under beteckningen Nationalsocialistisk Front, även känt som NSF. Observera att personerna på bilden inte har någon direkt koppling till artikeln.

Scanpix

Markus Wiechel, riksdagsledamot och distriktsordförande, ville att Björkert skulle stanna.
3 av 3

Markus Wiechel, riksdagsledamot och distriktsordförande, ville att Björkert skulle stanna.

TT

Sverigedemokraten Martin Björkert erkände att han varit medlem i Nationalsocialistisk front - sedan lämnade han sina uppdrag. "Jag vill inte vara en offentlig person längre".

NORRKÖPING. Martin Björkert, som nyligen valdes in i styrelsen för Sverigedemokraterna Norrköping, var tidigare medlem i Nationalsocialistisk front, NSF. Först hävdade han att så inte var fallet, men på tisdagen erkände han att han ljög.

– Det stämmer faktiskt att jag var medlem. Tyvärr, säger han till Norrköpings Tidningar och fortsätter:

– En flickvän då hade kontakter med NSF. Jag blev medlem, men gick sedan ur. Jag var 16 år och det var mycket grupptryck. Det var ett snedsteg i ungdomen.

"SD vill att jag ska vara kvar"

Nu meddelar han att han lämnar samtliga uppdrag i partiet.

– Sverigedemokraterna vill att jag ska vara kvar men jag tänker gå ändå. Jag vill inte vara en offentlig person längre, säger Björkert till Expo Idag.

Bland annat försökte distriktsordföranden Markus Wiechel, riksdagsledamot, övertyga honom att stanna.

– Man ska vara försiktig med att ta in personer med ett sådant förflutet, men han har faktiskt visat att han inte har haft de åsikterna. Det har aldrig funnits några misstankar om det överhuvudtaget, säger han till Expo Idag om Björkerts bakgrund.

"Aldrigt påvisat någon ideologisk avvikelse"

SD Norrköpings ordförande Clara Aranda gav Björkert sitt stöd på måndagen:

"Martin har aldrig påvisat någon form av ideologisk avvikelse och står bakom Sverigedemokraterna och vår politik till fullo, självklart kommer jag behöva ta en diskussion med honom om detta och även diskutera det vidare med styrelsen. Om det påverkar hans ställning i kommunföreningen kan jag inte svara på i nuläget men självklart är det något som vi kommer att utreda", skrev hon i ett mejl till Expo Idag.

Gruppledare uteslöts

SD:s problem med partimedlemmar som har rötter inom nazistiska organisationer har varit många sedan Jimmie Åkesson lanserade nolltoleransen mot rasism och extremism i höstas.

13 mars kunde Nyheter24 avslöja att Patrik Ehn, då gruppledare för Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen, skulle komma att uteslutas ur partiet.

Anledningen var Ehns "ideologiskt avvikande" åsikter och att han varit aktiv i det nazistiska Nordiska rikspartiet, samt att han senare gick med i den nazistiska Föreningen för Sveriges framtid.