Måndag 10 Maj
Stockholm

Riksdagsledamot: "Vräk ligisternas föräldrar"

Bali har gjort sig känd genom flera kontroversiella uttalanden och fått kritik från både opposition och partikamrater.
1 av 3
Bali har gjort sig känd genom flera kontroversiella uttalanden och fått kritik från både opposition och partikamrater. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Här är inlägget Bali kritiserades för.
2 av 3
Här är inlägget Bali kritiserades för. Foto:
Bali bad sedan om ursäkt.
3 av 3
Bali bad sedan om ursäkt. Foto:

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) tröttnade på bränderna i Stockholm och gick ut och krävde att "ligisternas" föräldrar skulle vräkas. Nu ber han om ursäkt för inlägget.

– Vid närmare eftertanke är det inget jag står för, skriver han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det skrev Bali

I flera kommentarer under inlägget utvecklade Bali sitt resonemang.

"Uppenbart bemödar sig inte deras föräldrar hålla koll på var deras 13-åring är kl 02:00 en onsdag. Om man inte ens bemödar sig att göra det så kanske man inte är kapabel att bo civiliserat."

"Jag bryr mig inte på något sätt vilken grotta de har kravlat sig upp ur, oavsett om de är från Solna, Sundbyberg eller Danderyd. Det finns ingen anledning att fjutta eld på något."

När en person frågade om han inte "dömt innan rättssystemet", svarar Bali:

"Har du tagit syra? Din tes är att det finns någon anledning till deras beteende, min tes är att de behöver känna en lavett från rättsstaten."

STOCKHOLM. En brand i ett soprum i Hagalund blev för mycket för den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali. I ett upprört inlägg på Facebook skrev han:

"Nu är alla ursäkter bortsopade, i en kommun där ungdomsarbetslösheten är rekordlåg, där man i rankningar blir utnämnda till bästa kommun att vara ung i, där andel socialbidragstagare är lägre än i Täby, där skolresultaten är goda, där arbetslösheten är extremt låg, då väljer dessa ligister att bränna. Hitta dem, grip dem och straffa dem."

"Vräk föräldrarna"

Inlägget fick snabbt stor uppmärksamhet och flera kritiserade riksdagsmannen i kommentarsfältet. Men Bali stod på sig.

"Det bästa förebyggande exemplet är om ligisterna åker dit för mordbrand. Det kommer lära diverse eftersläntrare att frukta konsekvenserna av att bryta mot lagen."

"Hitta ligisterna och vräk föräldrarna."

Står inte för det han skrivit

Efter massiv kritik valde dock Bali att gå ut med en ursäkt. I ett senare inlägg skriver han:

"Jag skrev tidigare att föräldrarna till dömda upploppsmakare borde vräkas, något som jag nu har tagit bort. Jag skrev det i affekt och vid närmare eftertanke är det inget jag står för och därför ber jag nu om ursäkt för det".

"Jag är precis som alla andra människor, och blir upprörd när både min nuvarande bostadsort och barndomsort står i lågor. Jag förbehåller mig på min Facebook att alltid vara mänsklig, att göra fel och att kunna ångra mig."

Kommentera
Kopiera länk
Dela