Nu tar Bildt ställning mot Rysslands antigaylagar.
1 av 7
Nu tar Bildt ställning mot Rysslands antigaylagar. - Foto: SCANPIX / Faksimil Twitter
Personer som protesterar för HBTQ-personers rättigheter grips.
2 av 7
Personer som protesterar för HBTQ-personers rättigheter grips. - Foto: Ap
En aktivist omhändertas.
3 av 7
En aktivist omhändertas. - Foto: AP
Det är också vanligt att andra grupper går till attack mot demonstrationerna.
4 av 7
Det är också vanligt att andra grupper går till attack mot demonstrationerna. - Foto: Ap
En kvinna grips under en manifestation.
5 av 7
En kvinna grips under en manifestation. - Foto: Ap
Polisen beslagtar regnbågsflagga.
6 av 7
Polisen beslagtar regnbågsflagga. - Foto: Ap
En blodig aktivist efter en attack mot en demonstration.
7 av 7
En blodig aktivist efter en attack mot en demonstration. - Foto: Ap

"Motbjudande" – Bildt kritiserar Ryssland efter Prides uppmaning

Det har dröjt – men på måndagsmorgonen tog utrikesminister Carl Bildt bladet från munnen och kritiserade Rysslands lagar mot HBTQ-personer. "Motbjudande, omänskligt", skriver han på Twitter.


STOCKHOLM. I januari förbjöd Ryssland "homopropaganda" och omvärlden protesterade. Men en som fått kritik för att han inte reagerat är Sveriges utrikesminister Carl Bildt. På måndagen tog han till slut till orda på Twitter:

Han kallar lagstiftningen "motbjudande" och "omänsklig". Länken i tweeten går till den ryska nyhetsbyrån Ria Novostis artikel om "homopropaganda"-lagen från slutet av januari i år.

Kort efter Prides uppmaning

Bildts kraftfulla avståndstagande kom bara en och en halv timme efter att Stockholm Pride, som inleds på tisdagen, skickat ut ett pressmeddelande där de uppmanar makthavare att ta ställning mot Ryssland.

– Situationen för HBTQ-personer i Ryssland förvärras med en skrämmande accelerering och vi vägrar stå tysta och se på medan det händer. Ryska Dumans lagförändringar betyder bland annat att Pride inte har rätt att genomföras i landet och är en olaglig handling, säger Peter Rimsby, ordförande för Stockholm Pride, och fortsätter:

– Pride är en viktig symbol för allas frihet att älska oavsett kön, sexuell läggning eller identitet.  Att inskränka på denna frihet är ett brott mot mänskliga rättigheter och det ska inte gå obemärkt förbi, 

Ska få #GoWest att trenda

Pride uppmanar de som vill påverka att skriva på exempelvis Twitter under hashtagen #GoWest, som Nyheter24 tidigare skrivit om. Målet är att ämnet ska trenda i Ryssland och på så sätt uppmärksamma landets makthavare och invånare.

En av de som deltar i aktionen är artisten Alexander Bard.

– Sedan Putin kom till makten har det gått käpprätt åt helvete och förtrycket mot HBT-människorna i Ryssland är nu lika vidrigt som på många platser i Afrika och Mellanöstern, sa han till Nyheter24 då.

En annan pågående protest mot de ryska lagarna har dragits igång den senaste tiden och går ut på att bojkotta rysk alkohol. Flera gaybarer världen över har beslutat att de ska delta i bojkotten.

Stockholm Pride inleds på tisdagen och avslutas med en parad på lördagen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.