Torsdag 22 Apr
Stockholm

Sannfinländare tvingas avgå efter "hetero pride" och nazisthälsning

Sannfinländarnas Jani Viinikainen har tvingats avgå.
1 av 8
Sannfinländarnas Jani Viinikainen har tvingats avgå. Foto:
Viinikainen leendes mitt bland heilande kamrater.
2 av 8
Viinikainen leendes mitt bland heilande kamrater. Foto:
Här ses Viinikainen själv göra en Hitlerhälsning (fast med "fel" arm). Något han erkände efter att ett videoklipp läckt ut.
3 av 8
Här ses Viinikainen själv göra en Hitlerhälsning (fast med "fel" arm). Något han erkände efter att ett videoklipp läckt ut. Foto:
Här håller Viinikainen i megafonen.
4 av 8
Här håller Viinikainen i megafonen. Foto: Faksimil Youtube
Här syns han lite tydligare.
5 av 8
Här syns han lite tydligare. Foto: Faksimil Youtube
Relativt få lockades av "Hetero Pride" - de flesta var män.
6 av 8
Relativt få lockades av "Hetero Pride" - de flesta var män. Foto: Faksimil Youtube
Manifestationen lockade en mindre motdemonstration.
7 av 8
Manifestationen lockade en mindre motdemonstration. Foto: Faksimil Youtube
Sannfinländarnas partiledare Timo Soini.
8 av 8
Sannfinländarnas partiledare Timo Soini. Foto: AP / SCANPIX

Jani Viinikainen, kommunpolitiker för främlingsfientliga Sannfinländarna, har lämnat partiet. Anledningen är en invecklad historia av nazisthälsningar, lögner och ett pridetåg för heterosexuella.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Sannfinländarna

Främlingsfientligt och populistiskt parti som kom in i det finska parlamentet redan 1999, på ett enda mandat. Men i valet 2011 ökade stödet markant och Sannfinländarna blev tredje största parti med 19,05 procent av väljarnas stöd.

Sannfinländare har de senaste åren varit inblandade i flera rasistskandaler. Riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen föreslog 2011 att bland annat somalier och homosexuella skulle tvingas bo på Åland.

HELSINGFORS. Om man ska sitta kvar som kommunpolitiker är det bra att inte fastna på bild leendes med flera personer som gör Hitlerhälsningar. Det är inte heller optimalt att själv maskera sig och ses göra samma hälsning i ett videoklipp.

Det fick Jani Viinikainen, kommunpolitiker i Kangasala för främlingsfientliga Sannfinländarna, erfara. Det hela började med att han var med och arrangerade ett pridetåg för heterosexuella i Helsingfors. Totalt samlade manifestationen för "familjevärden" cirka 50 anhängare.

Stod och log – omringad av heilande män

Viinikainen fångades på bild efter demonstrationen. Han står i mitten av en grupp män där de flesta av de andra runtomkring honom gör nazisthälsningar. Sannfinländaren hävdade att han inte visste om att de skulle heila.

Senare läckte även ett videoklipp ut där en person, klädd exakt som Viinikainen var den dagen, ses göra en nazisthälsning (förvisso med "fel" arm) iklädd en Hitlermask. 

Först sa han att han "varit på fel plats vid fel tillfälle" när bilden togs samt att filmen var manipulerad – sedan erkände han.

– Jag vågade inte säga sanningen, det är lite panik i en sådan situation när frågor kommer, säger han till Yle.

Tvingades avgå: "Skadar partiet"

Efter avslöjandena dröjde det inte länge innan Sannfinländarnas lokala styrelse i Kangasala tog beslut om att uppmana Viinikainen att lämna sina uppdrag, något han även gjorde.

– Företrädare får inte göra vad som helst. De måste förstå hur man beter sig. Det här skadar Sannfinländarna, säger den lokala ordföranden Harri Hanwegin till Yle.

Här är filmen som bevisar att det är Viinikainen som gör nazisthälsningen på bilden. Han ses utan mask i bakgrunden där han lägger in något i bakluckan på bilen:

Kommentera
Kopiera länk
Dela