Kommentaren som togs upp av Inte rasist, men.
1 av 3
Kommentaren som togs upp av Inte rasist, men. - Foto: Faksimil Facebook / Inte rasist men
Linus Bylund.
2 av 3
Linus Bylund. - Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT
Richard Jomshof.
3 av 3
Richard Jomshof. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

SD-politiker åtalas för hets mot folkgrupp

UPPDATERAD. SD-politikern Michael Hess som skrev på Facebook att "det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta" åtalas nu för hets mot folkgrupp. – Det blir inget av det där, sa han så sent som på måndagen till Nyheter24.


Vills stoppa muslimsk invandring

Enligt Inte rasist men har Hess även svarat "Ja" på Facebook på frågan om man borde stoppa invandring till Sverige från muslimska länder. Det tar han, delvis, avstånd från när han konfronteras.

– Jag tycker att den ska begränsas, säger han till sajten.

KARLSKRONA. Det var i början av januari som sajten Inte rasist, men kunde berätta om hur Sverigedemokraternas dåvarande vice ordförande i Karlskrona, Michael Hess, hade skrivit på Facebook att "det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära".

Senare valde han att kliva bort från posten som vice ordförande, men fortsätter som ersättare i den lokala styrelsen.

– Jag står för vad jag skrev men turbulensen som följde har påverkat beslutet. Dessutom har jag ett arbete som kräver mycket tid, sa Hess till Blekingenytt.

Nu åtalas han för hets mot folkgrupp. Enligt åklagarens stämningsansökan var kommentaren "nedsättande om muslimska invandrare med syftning på trosbekännelse".

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen är förvånad över beskedet.

– Det är ett förvånande beslut mot bakgrund av att han enbart uttalar sig om en religion. Även om vi från partiets sida inte tycker att detta var en bra formulering är det oroande om hetslagstiftningen utvidgas till att omfatta kritik mot religioner, säger han till Nyheter24.

Fick stöd från Åkessons närmaste man

Uttalandet försvarades av flera SD-toppar. Bland annat reagerade Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund och hävdade att Hess hade rätt i sina påståenden.

–  Det är inte rasism. Det är ju fakta. Det står i Koranen att våldtäkt kan användas mot kvinnor som varit otrogna. Det är en muslimsk straffmetod. Och att använda fakta i sina uttalanden är inte fel. Det har inget med nolltoleransen att göra, sa han till BLT.

"Kritik av en ideologi inte rasism"

Något som tillbakavisades av islamologen Jan Hjärpe i Dagens Nyheter, och i samma tidning hävdade Bylund att han överhuvudtaget skulle ha uttalat sig om vad som står i Koranen. Han delade även ut kritik mot BLT:s reporter och hävdade att Hess uttalanden inte var rasistiska.

– Jag skulle aldrig uttrycka mig om vad som står eller inte står i Koranen. Det beror främst på att jag inte har läst Koranen och att jag inte har något intresse av att recensera religioner över huvud taget. Vad jag har gjort är att kritisera reportern för att påstå att det här skulle vara rasism, eftersom jag tycker det är ett hån mot människor som utsätts för rasism. Oavsett hur klumpigt man skulle uttrycka sig är kritik av en ideologi inte rasism, sa SD-toppen till tidningen.

"I sak har han rätt"

Även partiets rättspolitiske talesperson Richard Jomshof ställde sig bakom Hess.

– Det finns inget som jag anser vara fel i hans inlägg, sa han till BLT enligt SVT och fortsatte:

– I sak har han rätt och jag står bakom andemeningen.

Kan komma att åtalas

Ganska snart efter avslöjandet polisanmäldes Hess för hets mot folkgrupp och Nyheter24 kunde på måndagen berätta att en förundersökning inletts mot honom.

– Absolut är det så, sa åklagaren Lena-Marie Bergström och fortsätter:

– Han är misstänkt för hets mot folkgrupp.

Bylund: "Mycket olämpligt"

Bylund ville på måndagen inte svara på om Hess inlägg är rasistiskt – men sa att det är "mycket olämpligt".

– Rasism är när man tillskriver grupper av människor egenskaper baserat på deras genetiska börd, samt anser att detta skulle vara relevant för hur dessa som grupp beter sig eller hur de ska behandlas av samhället och andra människor, sa han till Nyheter24 och fortsatte:

– Att det aktuella uttalandet från Michael är olämpligt, av flera skäl, har jag varit tydlig med från början och det kan jag upprepa: Uttalandet i fråga är mycket olämpligt, dels för att det riskerar peka ut samtliga som har en viss religion, dels för att tonen och språkbruket inte hör hemma i en seriös politisk kontext. 

Hess självsäker

Hess själv var på måndagen inte speciellt orolig över förundersökningen.

– Det blir inget av det där, sa han till Nyheter24.

Är du säker på det?

– Säker kan man aldrig vara, men det vore konstigt. Nu har jag inte tid längre.

Nyheter24 har sökt Richard Jomshof.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!