Fredag 23 Jul
Stockholm

Moderater vill minska tevespelande – möter kritikstorm från alla håll

M-toppen vill minska tevespelandet – nu möter han kritik från sina egna.
1 av 3
M-toppen vill minska tevespelandet – nu möter han kritik från sina egna. Foto: TT / Montage
Tomas Tobé (M), utbildningspolitisk talesperson.
2 av 3
Tomas Tobé (M), utbildningspolitisk talesperson. Foto: TT
Klas Vestergren, ordförande för Moderat Skolungdom, menar att förslaget är en felprioritering.
3 av 3
Klas Vestergren, ordförande för Moderat Skolungdom, menar att förslaget är en felprioritering. Foto:

Moderaternas Tomas Tobé vill minska tevespelandet bland skolungdomar. Men nu anklagas han för att inte förstå – av ungdomar i det egna partiet. De är dock långt ifrån de enda som är upprörda.

Kommentera (18)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Utspelet

Moderaternas utspel om mer kunskap i skolan består inte bara av "handslaget" med föräldrarna om att minska datorspelandet.

De vill även öka mängden fysisk aktivitet, ta strid mot sena ankomster och erbjuda läxhjälp via nätet.

SVERIGE. Med ett "handslag" mellan partiet och Sveriges föräldrar vill Moderaterna få skolungdomar att prioritera skolan – framför dator- och tevespelande.

– En tredjedel av pojkarna spelar tevespel mer än tre timmar per dag. Det håller inte om vi vill lyfta skolresultaten, sa Tomas Tobé, utbildningspoltisk talesperson, till TV4-Nyheterna på tisdagen.

Unga moderater till attack

Utspelet har stött på kritik från många olika håll – även internt. Ordföranden för Moderat Skolungdom (MSU), Klas Vestergren, skriver på Nyheter24:s debattsida att Tobé missar målet. En felprioritering, menar han.

– Det förminskar problematiken i den svenska skolan. Teve och dataspel är en hobby som vilken annan. Hockey och fotboll tar också energi men det gäller att göra skolan tillräckligt attraktiv för att engagera elever, säger Vestergren till Nyheter24.

"En generationsfråga"

MSU-ordföranden menar att tevespel snarare kan ge positiva effekter – exempelvis när det gäller engelskakunskaper men också gemenskap och glädje. Han tror att Tobé (född 1978) är lite för gammal för att helt och hållet förstå.

– Det är absolut en generationsfråga. Under hela min uppväxt har teve- och dataspel och internet varit naturliga inslag. En utveckling som är svår att förstå om man inte varit med om den själv, säger Vestergren.

E-sportchefen: "Extremt korkat"

Det är dock inte bara han som reagerat. Den liberale debattören Johan Norberg har kritiserat utspelet i en krönika i Metro.

"I stället för mindre dataspel i hemmet bör vi ha mer av dem i klassrummen. Spel motiverar till stora ansträngningar genom att anpassa svårighetsnivån utifrån prestationen och belöna prestationer med känslan att se nya samband och ta sig vidare till en ny nivå", skriver han.

Johanna Nylander, liberal krönikör som även jobbar på mobilspelsutvecklaren Gameloft Nordic, har twittrat till Tobé:

Även Simon Sundén, chef för e-sport på MTG, har rasat. Han kallar utspelet "extremt korkat" i ett inlägg på sin Facebooksida:

Även Piratpartiet samt redaktören för bloggen Alliansfritt Sverige har kritiserat utspelet på Nyheter24:s debattsida.

Kommentera (18)
Kopiera länk
Dela