Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-bråket: "Utgår från att jag är med i ett demokratiskt parti"

- 28/03/2014, 10:25
Markus Wiechel kuppades bort.
1 av 4

Markus Wiechel kuppades bort.

TT

SDU:s andre vice ordförande Jonas Andersson (i förgrunden) på demonstration på Medborgarplatsen.
2 av 4

SDU:s andre vice ordförande Jonas Andersson (i förgrunden) på demonstration på Medborgarplatsen.

Gustav Holmström / Nyheter24

SD:s partisekreterare Björn Söder.
3 av 4

SD:s partisekreterare Björn Söder.

TT / HENRIK MONTGOMERY

Presschefen Martin Kinnunen.
4 av 4

Presschefen Martin Kinnunen.

TT BILD

På den ena sidan: En riksdagsman och partiledningen. På den andra: Kuppmakare och en SDU-topp. Här är SD-bråket som fortsätter rasa i Östergötland.

NORRKÖPING. Den 2 mars förlorade riksdagsledamoten Markus Wiechel (SD) sin plats som ordförande för Sverigedemokraterna i Östergötland. Årsmötet valde Joakim Pripp – men Wiechel vägrar ge upp sin post.

Anledningen är att årsmötet inte kunde välja en komplett styrelse – och nu tyder det mesta på att ett extra årsmöte ska äga rum.

– Jag valdes av en stor majoritet och utgår från att jag är med i ett demokratiskt parti. Jag har vänt mig till partisekreterare Björn Söder för att det här ska skötas korrekt, säger Pripp till Norrköpings Tidningar.

"Bestod av personer som inte bidragit med något"

Hos Söder verkar han dock knappast få något gehör. Enligt presschefen Martin Kinnunen är nämligen partisekreterarens rekommendation att samtliga val görs om, skriver tidningen.

Minst tre föreslagna styrelseledamöter valde att ej ställa upp efter att Pripp valts på årsmötet. Men det var inte en medveten strategi för att kunna få till ett extra årsmöte, menar Wiechel.

– Jag antar att de likt mig inte såg alternativet som hållbart, då det bestod av personer som inte bidragit med något under föregående år, säger han till Norrköpings Tidningar.

Han hoppas att bråket inte ska påverka väljarna.

– De senaste två åren har partidistriktet varit enat och styrelsen har arbetat bra tillsammans. Förhoppningsvis fortsätter det så även efter årsmötet.

Fick hjälp av SDU-topp

Pripp röstades fram med hjälp av bland annat Jonas Andersson, andre vice ordförande för Sverigedemokratisk ungdom (SDU). De båda ska ha ringt in och erbjudit skjuts till 40 personer som skulle rösta fram det nya förslaget till styrelse.

Efter årsmötet twittrade Andersson glatt om att Pripp valts.

Har tidigare kartlagt motståndare i SDU

Wiechel har tidigare rört upp känslor bland SDU och den så kallade bunkerfalangen i partiet. I maj 2013 avslöjade Expressen att han kartlagt denna grupp sverigedemokrater. 

Så här löd konversationen mellan honom och en partikamrat:

Wiechel: "Jag lovade att visa ett dokument som finns över ett arkiv om man säger så med allt som finns och jag ska göra det"

Partikamraten: "Ett arkiv?"

Wiechel: "Med allt som bunkern håller på med, med Gustav i spetsen".