Tisdag 3 Aug
Stockholm

Flera universitet kan välkomna nazistiska Svenskarnas parti

Linnéuniversitet välkomnar Svenskarnas parti (SvP).
1 av 3
Linnéuniversitet välkomnar Svenskarnas parti (SvP). Foto: TT/Linnéuniversitetets Logga
Partiledaren för Svenskarnas parti: Stefan Jacobsson.
2 av 3
Partiledaren för Svenskarnas parti: Stefan Jacobsson. Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX
Partiet ställer 2014 upp i ett trettiotal kommunalval. I Grästorp valdes Daniel Höglund 2010 in i kommunfullmäktige, men efter att det visade sig att han inte var skriven i kommunen fick han lämna sin post.
3 av 3
Partiet ställer 2014 upp i ett trettiotal kommunalval. I Grästorp valdes Daniel Höglund 2010 in i kommunfullmäktige, men efter att det visade sig att han inte var skriven i kommunen fick han lämna sin post. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Efter att Linnéuniversitetet välkomnat nazistiska SvP – nu säger fler skolor att de kan komma att bjuda in partiet.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Skolornas svar

Inte helt omöjligt:
Linköpings universitet
Umeå universitet
Kungliga Tekniska Högskolan
Göteborgs universitet
Mälardalens Högskola

Nej, bara riksdagspartierna:
Blekinge tekniska högskola
Luleå tekniska universitet
Mittuniversitetet
Försvarshögskolan
Gymnastik och idrottshögskolan

Nej, vi bjuder inte in några partier:
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU
Karolinska Institutet
Lunds universitet

Inte tagit beslut:
Karlstads universitet 

Avböjt att svara:
Örebro universitet

Rundringningen gjordes av P3 Nyheter.

VÄXJÖ. Linnéuniversitetet väckte rubriker under onsdagen efter ett uttalande om att alla partier under valrörelsen är välkomna på skolan – inklusive det nazistiska Svenskarnas parti (SvP).

– Är det en partipolitisk organisation som tänker ställa upp i val så är de välkomna förutsatt att de inte framför något budskap som kan innebära lagbrott, sa Christel Olsson, chef för Linnéuniversitetets lokal- och serviceavdelning till P4 Kronoberg.

"Vill att studenterna ska ta del av debatten"

Svenskarnas parti skriver i sin partiförklaring att endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet skall kunna vara svenska medborgare och "icke-svenskar ej skall tillåtas ha maktpositioner inom det svenska samhället".

Men enligt Olsson behövs dessa partier i debatten också.

– Vi vill att studenterna ska ta aktiv del av samhällsdebatten och lära sig att tänka kritiskt, säger hon till P4 Kronoberg.

Gjort rundringning

Nu har P3 Nyheter gjort en rundringning till alla Sveriges 15 största universitet och högskolor för att höra hur de ställer sig till att välkomna partier med extrema åsikter.

Rundringningen visar att en tredjedel av skolorna skulle kunna tänka sig bjuda in Svenskarnas parti, eller som Linköpings universitet säger: "Vi tillåter alla partier som inte bryter mot lagstiftningen." 

Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) säger att deras grundinställning är att "vara öppna för politiska möten så länge dessa inte stör KTH:s utbildning och forskning". 

Göteborgs universitet har inga andra begränsningar än att "det ska vara tillåtet för institutionerna och representanter för studenterna att bjuda in politiska partier eller andra opinionsbildande organisationer om det är motiverat ur verksamhetssynpunkt."

Mälardalens Högskola meddelar att de kommer att bjuda in alla partier i början av september, veckor innan riksdagsvalet.

Bara riksdagspartierna

I övrigt är det en tredjedel som bestämt säger att de bara bjuder in de redan invalda riksdagspartierna. Däribland Blekinge tekniska högskola och Mittuniversitetet.

Karlstads universitet har inte tagit något beslut än och Örebro universitet har avböjt från att svara.

Resterande skolor, däribland Lunds universitet, har valt att inte bjuda in några partier alls, skriver P3 Nyheter.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela