Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sjöstedt: "Vänsterpartister sysslar inte med politiskt våld"

- 07/05/2014, 13:47 -
Varken Jonas Sjöstedt själv eller någon annan vill uttala sig.
1 av 4

Varken Jonas Sjöstedt själv eller någon annan vill uttala sig.

Bertil Ericson / TT

Ung Vänster vill inte heller kommentera debattartikeln. Här är ordföranden Stefan Lindborg.
2 av 4

Ung Vänster vill inte heller kommentera debattartikeln. Här är ordföranden Stefan Lindborg.

JANERIK HENRIKSSON / TT

Markus Allard uteslöts – något som ledde till interna konflikter.
3 av 4

Markus Allard uteslöts – något som ledde till interna konflikter.

Faksimil TV4 Play

Ur en av RF:s egna propagandavideos.
4 av 4

Ur en av RF:s egna propagandavideos.

Faksimil Youtube

UPPDATERAD. Flera aktiva medlemmar i Ung Vänster har gått ut och kritiserat Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, samtidigt som de gett sitt stöd till vänsterextrema grupper.

STOCKHOLM. "Det finns en motsättning i att han, som partiledare för ett feministiskt parti, använder sig av härskartekniker i sitt försök att göra konflikten i Ung Vänster samt synen på antifascistiskt självförsvar till en "grabbgrej". Detta går inte i linje med en feministisk hållning".

Så skriver nio kvinnliga Ung Vänster-politiker (varav två uteslutna) på Nyheter24:s debattsida på onsdagen om Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Samtidigt ger de sitt stöd till våldsamma grupper som Antifascistisk aktion (Afa) och Revolutionära fronten (RF).

"Handlar om interna diskussioner"

Men när Nyheter24 kontaktar Vänsterpartiets ledning vill man inte ge några svar om det mycket starkt kritiska innehållet. Partiets kommunikationschef Marie Antman ger beskedet att Jonas Sjöstedt, eller någon annan i partiledningen, inte kommer att kommentera debattartikeln. Partisekreteraren Aron Etzler kan uttala sig – men bara om partiets inställning till politiskt våld generellt.

– Eftersom artikeln i huvudsak handlar om interna diskussioner inom Ung Vänster, som är en fristående organisation, är det bäst att Ung Vänster kommenterar dessa diskussioner, säger Antman till Nyheter24.

"Väljer att tacka nej"

Inte heller Ung Vänster vill kommentera utspelet från de egna medlemmarna.

– Jag förstår att ni vill ha en kommentar men vi väljer att tacka nej. Vi tar den debatten internt, säger pressekreteraren Tove Liljeholm till Nyheter24.

I debattartikeln tar Ung Vänster-medlemmarna upp fallet Markus Allard. Han var ordförande för ungdomsförbundets avdelning i Örebro när han gav sitt stöd till Revolutionära fronten och senare uteslöts.

Även flera andra medlemmar som visat stöd för RF eller för Allard själv har tvingats lämna förbundet, däribland Tekla Alsbjer och Emilia Nilsson som varit med och skrivit under debattartikeln.

Uppdatering 14.34:

Till Expressen säger Jonas Sjöstedt att man inte kan vara vänsterpartist om man inte tar avstånd från våld.

– Jag vet att det har funnits enskilda personer i Ung vänster som har haft de här åsikterna, jag vet också att flera av dem har lämnat Ung vänster. Och jag vet att Ung vänsters ledning är extremt tydlig i de här frågorna - och de har mitt fulla stöd, säger han till Expressen och fortsätter:

– Vänsterpartister sysslar inte med politiskt våld. Då hör man inte hemma i Vänsterpartiet.