Fredag 30 Jul
Stockholm

Kyrkklockorna ska ringa i Visby för att varna för nazisterna

När nazisterna kommer till Visby vill kyrkan tydligt markera avstånd.
1 av 5
När nazisterna kommer till Visby vill kyrkan tydligt markera avstånd. Foto: TT Bild/Montage
Visby domkyrkans biskop vill att klockorna ska ringa mot nazismen: "Svenskarnas parti är ett ogräs i den politiska planteringen i Europa".
2 av 5
Visby domkyrkans biskop vill att klockorna ska ringa mot nazismen: "Svenskarnas parti är ett ogräs i den politiska planteringen i Europa". Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Stefan Jacobsson, partiledare, med en pappdocka av Mona Sahlin.
3 av 5
Stefan Jacobsson, partiledare, med en pappdocka av Mona Sahlin. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Under SvP:s demonstration i Jönköping den första maj uppstod tumult.
4 av 5
Under SvP:s demonstration i Jönköping den första maj uppstod tumult. Foto: Mikael Fritzon / Bjorn Larsson Rosvall
SvP-demonstranter från 1 maj i Eskilstuna 2012.
5 av 5
SvP-demonstranter från 1 maj i Eskilstuna 2012. Foto: Conny Sillén / TT BILD

Svenskarnas parti får hålla tal i Almedalen. Nu vill Visby domkyrka göra som i Jönköping, och ringa i klockorna för att varna för nazister.

Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Svenskarnas parti

Partiet är sprunget ur den nazistiska rörelsen och flera medlemmar har, eller har haft, kopplingar till nazistiska organisationer. I samband med attacken mot en feministisk manifestation på Möllevångstorget i Malmö i mars, då flera personer skadades, greps två av partiets medlemmar. 

SvP kommer att ställa upp i kommunvalet på 35 orter, i sex landstingsval samt i riksdagsvalet. 

VISBY. Under Svenskarnas partis demonstration i Jönköping den första maj ringde stadens kyrkor i klockorna för att varna. När Svenskarnas parti ska hålla möte i Almedalen den 28 juni vill Visby domkyrka göra likadant, skriver helagotland.se.

"Är ett ogräs"

Det är domkyrkans biskop, Sven-Bernhard Fast, som vill få tillstånd att ringa i klockorna.

– Att ringa i klockorna är något som vi skulle kunna göra. Svenskarnas parti är ett ogräs i den politiska planteringen i Europa. Demokratin måste erövras hela tiden och jag tänker angripa problemet i mitt tal under högmässan på söndagen, säger biskopen Sven-Bernhard Fast till helagotland.se.

Ska diskutera saken

Tre representanter från Visby domkyrkoförsamling kommer att sammanträda under dagen och diskutera hur de ska gå vidare, uppger helagotland.se.

Stökigt förra sommaren

Som Nyheter24 tidigare skrivit har Svenskarnas parti fått tillstånd att hålla möte i Almedalen, dagen innan Almedalsveckan börjar. Partiets närvaro under 2013 års vecka slutade i tumult då en 18-årig man uppgav att han misshandlats av representanter från Svenskarnas parti. Andra partimedlemmar förföljde den före detta ledaren för Socialdemokraterna, Mona Sahlin, efter en krogkväll. Något som Sahlin upplevde som hotfullt.

Kommentera (24)
Kopiera länk
Dela