Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Folkpartist jämför Kartellen med vitmakt-grupper

1 av 1

Nyheter | 16/06/2014 17:16

Turerna kring musikgruppen Kartellen och Peace & Love har varit många. Nu jämförs de med vitmakt-grupper av en folkpartist.

Bo Brännström, folkpartist och landstingsfullmäktige i Dalarna, jämför Kartellen med "vilken vitmakt-grupp som helst" på sin Facebooksida. Bakgrunden till jämförelsen är en ledare i Dalarnas Tidning, som tidigare valt att hoppa av som sponsor, där skribenten kritiserar turerna kring "Peace & Love" och Kartellen.

"Tar inte avstånd från våld"

Brännström hävdar att festivalen agerar motsägelsefullt i och med bokningen av Kartellen.

– Det har ju varit diskussion om Peace & Love och frågan är ju om man kan heta just Peace & Love om man har med artister som har den här åsikten. Då tar man inte avstånd från våld utan bejakar det snarare, säger han till Nyheter24.

"Våldsförhärligande"

Han gör ingen skillnad på från vilket håll det som han kallar för våldsförhärligande kommer, och ser därför inte jämförelsen som något uppseendeväckande. 

– Det som är lika är våldsförhärligandet och övertygelsen om att man har rätt så att man utifrån det inte tvekar att använda våld som politiskt redskap. Det är typiskt för grupper längst ute på höger- och vänsterskalan. 

"Trender"

Som gymnasielärare stöter Brännström ofta på ungdomar som påverkats av artister och grupper med olika politiska agendor. 

– Sånt här brukar handla om trender, och nu är det en stor vänstervåg. Det var liknande förr med Ultima Thule. En del tonåringar tenderar att hänga med och tycka att det är spännande med sådant som utmanar genom våld. Jag är gymnasielärare och på den tiden när det var Ultima Thule så var det inte ovanligt med "Hitlerhälsningar" och andra otrevligheter i korridorerna. 

Nyheter24 har sökt representanter för Kartellen för en kommentar.