Torsdag 21 Okt
Stockholm

Regeringens nya lista: vill krossa rasistmyterna

Regeringen har uppdaterat listan med myter om invandring.
1 av 3
Regeringen har uppdaterat listan med myter om invandring. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraternas EU-valskampanj fick mycket uppmärksamhet.
2 av 3
Sverigedemokraternas EU-valskampanj fick mycket uppmärksamhet. Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Erik Ullenhag, integrationsminister, presenterar listan.
3 av 3
Erik Ullenhag, integrationsminister, presenterar listan. Foto: Faksimil Regeringen

Regeringens sajt, som syftar till att slå hål på myter om invandring, har uppdaterats med nya punkter, bland annat en om organiserat tiggeri.

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Om listan

Så här presenteras den på regeringens sajt: 

"Det är vanligt att oriktiga påståenden, halvsanningar och myter sprids, särskilt på internet, om kostnader och problem med invandring. Dessa påståenden bidrar till fördomar, främlingsfientlighet och ibland till rent hat. Nu finns en uppdaterad webbsida där några av de vanligaste påståendena bemöts."

2011 lanserade regeringen en lista där ett antal punkter med myter om invandring presenterades. Målet var att bemöta felaktiga påståenden, halvsanningar och oriktig fakta som sprids på bland annat internet, och som spär på främlingsfientlighet, rasism och hat. 

Uppdaterad lista

Nu har regeringen uppdaterat listan och lagt till nya punkter och ämnen som diskuterats flitigt under det senaste året, i synnerhet av Sverigedemokraterna. En av punkterna rör det påstått organiserade tiggeriet. Regeringen hänvisar bland annat till Sveriges kommuner och landstings, SKL:s, studie som visar att det inte finns något som tyder på en organiserad brottslighet bakom tiggeriet.  

Social turism och pensionärer

Även påståendet att "den fria rörligheten inom EU leder till social turism", att "allt fler invandrare är orsaken till att skolresultaten sjunker" och att "svenska skattepengar som kunde gått till pensioner går i stället till invandrare" bemöts av regeringen på sajten. Totalt är det nu 20 punkter på listan, som du kan läsa i sin helhet här

Ullenhag presenterar 

en video presenterar Sveriges integrationsminister, Erik Ullenhag, listan. 

"Det farligaste för ett samhälle är inte alltid de onda människornas ondska, utan de goda människornas tystnad", säger han och fortsätter med att tala om en förhoppning om att fler människor ska ta diskussionen mot rasister och främlingsfientliga. 

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela