Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Centerpartist jämför tiggare med blottare

- 20/08/2014, 12:20
1 av 3

Faksimil Twitter

Centerpartisten valde att lyfta frågan efter att ha fått den på stan.
2 av 3

Centerpartisten valde att lyfta frågan efter att ha fått den på stan.

TT NYHETSBYRÅN

Enligt Hansson går vissa tiggare nästan fram och skrämmer gamla människor.
3 av 3

Enligt Hansson går vissa tiggare nästan fram och skrämmer gamla människor.

TT NYHETSBYRÅN

Centerpartistens tweet om lag mot blottare men inte lag mot tiggeri har fått människor att reagera.

SOLLENTUNA. "Hmm. Vi har lag mot blottare men ska inte ha lag mot tiggare – hur kan man förklara denna åtskillnad för allmänheten?"

Så twittrade Bo Hansson, riksdagskandidat för Centerpartiet och ordförande för Centerpartiet Sollentuna.

En tweet som på onsdagsförmiddagen börjat väcka starka reaktioner. 

Tycker du att man kan jämföra blottare och tiggare?

– Tanken var att plocka upp en reaktion från folk i allmänhet kring vad det är som väcker anstöt? Det varierar från människa till människa. En del blir illa berörda av att ha tiggare runt omkring sig, och någon annan lyfte den här frågan med blottare, då tänkte jag att jag tar den frågan vidare. Vi har ju lag mot blotteri – för det väcker anstöt, och det ska vi ha, säger Bo Hansson till Nyheter24.

Men tycker du att tiggare väcker lika mycket anstöt som blottare?

– När det gäller tiggeri så är det en öppen fråga. Jag var i Göteborg för ett tag sedan och då vid Frölunda Torg. Då såg jag tiggare som gick fram bryskt mot pensionärer och nästan begärde att få pengar. Pensionärerna nästan ryggade tillbaka, säger Hansson och fortsätter:

Tiggeri kan ju var ofarligt och passivt men om det eskalerar på så vis att man går fram och nästan skrämmer gamla människor?

Men tycker du att det är en rimlig jämförelse att göra?

– Det kan jag inte säga, det har ju väckt olika reaktioner beroende på hur man tolkar det. Man kan tolka det som att jag jämställer blottare och tiggare, men det gör jag inte.

Tycker du att man bör förbjuda tiggeri?

– Det är ju en svår samhällsfråga, jag vill samla intryck. Folk reagerar på blottare och tiggare och man måste kunna diskutera frågan för att komma fram till något. Då är frågan kanske värd att lyfta, om tiggeri ska förbjudas eller inte?