Forna "Miss Finland"-vinnaren Tarja Smura var Kvinnopartiets främsta kandidat på 1990-talet. Nu tar inspireras finska feminister av Fi och Gudrun Schyman.
1 av 2
Forna "Miss Finland"-vinnaren Tarja Smura var Kvinnopartiets främsta kandidat på 1990-talet. Nu tar inspireras finska feminister av Fi och Gudrun Schyman. - Foto: Faksimil Youtube/TT Bild/Montage
Schyman.
2 av 2
Schyman. - Foto: TT Bild

Efter Fi:s framgånger – nu sprider sig feminismen till utlandet

Fi kanske inte lyckades komma in i riksdagen men det behöver inte betyda att den feministiska vågen har lagt sig. Nu öppnar Finland upp för ett feministiskt parti.


Fi 2014

Europaparlamentet: 5, 49, 1/20 mandat.

Riksdagen: 3,12 procent, 0/349 mandat.

Kommunfullmäktige: 1,23 procent, 26/12 780 mandat.

I en intervju med Sveriges Radio berättar Katju Aro och Maryam Abdulkarim, från den finska feministorganisationen Unionen att finländarna återigen har öppnat upp ögonen för feminismen.

Feminismens start i Finland

Det var redan i början av 1990-talet som det första feministiska partiet i Finland grundades. Namnet var Naisten puolue (Kvinnopartiet) och de ställde för första gången upp i riksdagvalet 1991. Partiet slutade med 0,5 procent av rösterna, ett resultat som går att jämföra med Fi:s 0,68 procent första gången de ställde upp 2006. Kvinnopartiet ställde upp ännu en gång i riksdagsvalet 1995 och slutade då med 0,3 procent av rösterna. Partiet lades därefter ner.

Efter Fi:s framgång

Nu har finländarna återigen fått upp ögonen för feminismen. Efter att Fi kom in i både Europaparlamentet samt fick hela 26 mandat runtom i landet så har intresset för feminism ökat drastiskt i Finland. Katja berättar att det är allt fler och fler som har hört av sig under årets gång och undrat om det inte är dags för ett feministiskt parti i Finland. Hon menar även att det inte skulle vara några problem med att få tag i 5 000 namn som krävs för att bilda ett parti i Finland. Det hon däremot är orolig över är om det finns människor som är villiga att satsa allt på ett parti som troligtvis inte kommer ha någon chans att komma in i riksdagen första valet.

Schyman säger

I en intervju med Svenska Dagbladet, 2005, berättar Schyman att hon tror partiets misslyckande kan ha berott på att de inte hade några trovärdiga kandidater. Exempelvis så var deras mest kända kandidat Tarja Smura, vinnaren av "Miss Finland" 1993. Till Nyheter24 säger Gudrun Schyman att det är ett flertal organisationer runtom i världen som har hört av sig till henne.

– Det är inte bara Finland. Allt från organisationer i Norge och Danmark till olika rörelser i Frankrike och Kanada.

Gudrun har redan varit i kontakt med feministorganisationen Unionen och ska åka över till Finland för att hjälpa dem komma igång. Hon hoppas att de med deras tidigare erfarenheter och kunskaper ska kunna påskynda processen och få feminismen att växa.

– Vi hoppas på att kunna hjälpa till med att bedriva, organisera och systematiskt hjälpa processen att gå fortare. Feminism är inte längre något nytt och främmande.

De har en bit kvar

Finland må ha tagit feminismen på allvar men landet har fortfarande en lång väg att vandra. De är nämligen det enda landet i Norden som inte tillåter samkönat äktenskap. Senast 25 juni i år röstade rikdagens lagutskott ner Medborgatpartiets förslag om samkönat äktenskap. Förslaget röstades ner med 10-6.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.