1 av 2
2 av 2

Därför berättar han om SD-ledarens tipsmejl

Chang Frick avslöjar varför han valt att berätta för Nyheter24 om Mattias Karlssons mejl till Politiskt Inkorrekt.


Som Nyheter24 kan avslöja har den vikarierande partiledaren för Sverigedemokraterna, Mattias Karlsson, vid ett flertal tillfällen tipsat den numera nedlagda rasistiska sajten Politiskt Inkorrekt, PI.

Tillgång till mejlen har Nyheter24 fått genom Chang Frick, före detta Sverigedemokratisk lokalpolitiker och tidigare skribent på Politiskt Inkorrekt. Frick driver numera sajten Nyheter Idag, vars domännamn först registrerades av den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth, något som avslöjades av Politism. Han berättar för Nyheter24 om varför han valt att gå ut med uppgifterna.

– Jag har tidigare bloggat om att det finns ett hyckleri där människor utåt vill ha en fin fasad och kasta skit på SD och vad som kallas den "Sverigevänliga" rörelsen. Samtidigt har de mejlat till PI i egenintresse. Det här vill jag avslöja på vår egen sajt, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Om jag gör nyheter om andra som mejlat PI bör jag även redovisa vad SD skickat, även om det inte är något allvarligt. Annars hycklar jag lite själv på sätt och vis. Vi är inte så många som skriver på Nyheter Idag ännu, så om vi själva skulle göra nyhet av det hade jag antagligen själv fått intervjua folk jag känner privat. Det blir lite konstigt, då är det bättre att lämna över till någon annan i stället.

"Inget konstigt alls"

Han ser dock inte några konstigheter i att sajten användes som en kommunikationskanal – även om han inte ser det som ett samarbete.

– Det var ingen konstigt alls att det kom mejl från SD. Dels var jag själv engagerad i partiet på den här tiden men jag vill även minnas att det fanns ett intresse från övriga som skrev på sajten att få information om vad som hände runt partiet, av naturliga orsaker. Så egentligen är det inget konstigt att pressmeddelanden och sånt även skickades till PI, säger Frick till Nyheter24.

Uthängningar problematiska

Däremot kan han, så här i efterhand, vara tveksam till vissa av de publiceringar som gjorde på Politiskt Inkorrekt. En sida som publicerade öppet rasistiskt material, och hängde ut personer med namn och bild.

Frick menar att han själv inte var en del av det – men håller med om att det kan vara problematiskt.

– Det är just den här saken som jag kan hålla med om är problematisk. Jag bryr mig inte vad folk har för åsikter, sådant kan man alltid bemöta i ett samtal. Men att hänga ut folk med hela brottsregistret är känsligt, man måste ta hänsyn till den personliga integriteten. Samtidigt ska man komma ihåg att de flesta medier ägnar sig åt "uthängningar" i olika grad, men det har blivit en del grova övertramp från PI och även Avpixlat enligt min åsikt, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte om jag kan hålla med om att jag varit en del av det, visst jag har skrivit texter på PI men de har handlat om helt andra saker än brottslingar eller specifika individer. Jag lobbade redan 2010 för att PI skulle skaffa ansvarig utgivare och försöka bredda innehållet samt höja nivån.

---

IMORGON AVSLÖJAR NYHETER24 YTTERLIGARE KOPPLINGAR MELLAN POLITISKT INKORREKT OCH SVERIGEDEMOKRATERNA.


/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!