Skrev på Flashback.
1 av 6
Skrev på Flashback. - Foto: Faksimil / TT
Ankar jobbar fortfarande som medhjälpare till Kristina Winberg.
2 av 6
Ankar jobbar fortfarande som medhjälpare till Kristina Winberg. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ankar skrev inlägg under flera år.
3 av 6
Ankar skrev inlägg under flera år. - Foto: Flashback
Jobbar i EU-parlamentet.
4 av 6
Jobbar i EU-parlamentet. - Foto: TT
Han skriver bland annat nedsättande om Jerzy Sarnecki.
5 av 6
Han skriver bland annat nedsättande om Jerzy Sarnecki. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI
Cecilia Wikström.
6 av 6
Cecilia Wikström. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

SD-jurist fick foten efter rasism – jobbar fortfarande kvar

Skulle få gå från EU-parlamentet efter rasism på Facebook – men Joel Ankar jobbar fortfarande kvar.


Det var den tionde februari som Aftonbladet kunde avslöja hur Joel Ankar, som betald av Europaparlamentet jobbar just där som medarbetare till den sverigedemokratiska EU-parlamentarikern Kristina Winberg, hade spridit rasism och hat på Flashback.

Bild: Flashback

Bland annat kallade Ankar sin gamle professor Jerzy Sarnecki för "judesvin" och slog fast att han som färdig jurist "lovar att under min tjänstgöring inom det judiciella systemet ska jag göra allt i min makt för att skynda på lagföringsprocessen. Dock bara för vänstermuppar och krokiga judegubbar, märk väl". 

Bild: TT

Det, och en rad andra hatiska uttalanden på Flashback, uppmärksammades av Aftonbladet – och Ankar fick gå.

– Han får gå med omedelbar verkan, sa Kristina Winberg till Aftonbladet då.

Bild: TT

Fast det fick han inte alls, visar det sig nu. Återigen är det Aftonbladet som kan påvisa att han faktiskt jobbar kvar hos Winberg. Enligt Winberg sköter han nu inget politiskt arbete, utan jobbar administrativt. Och det är inte längre säkert att han får sluta.

– Det är Europaparlamentet som anställt honom, på min rekommendation. För att det ska bli en uppsägning är det en väldigt lång procedur där man måste utreda detta med jurister och så vidare, och de får ta ställning. Det är inte så enkelt, säger Winberg till Aftonbladet.

Bild: TT

När hon sedan får en fråga om hon personligen tycker att det är jobbigt att arbeta med Ankar låter det som att hans skriverier inte påverkat.

– Jag har aldrig märkt något på Joel. Han är väldigt blygsam och försiktig och har aldrig uttalat sig på något konstigt vis. Så jag blev ju väldigt chockad. Men det var ju väldigt många år sedan detta hände. Jag är otroligt nöjd med hans arbete. Han är en jätteduktig medarbetar och har skött sig exemplariskt, säger Winberg till Aftonbladet.

Bild: TT

Att Ankar överhuvudtaget jobbade i EU-parlamentet fick omedelbart hård kritik, bland annat från parlamentarikern Cecilia Wikström (FP). Nu följer hon upp det med att säga att Winbergs fortsatta förtroende för Ankar säger "ganska mycket om hennes värderingar" och att Ankars uttalanden på ett "flagrant sätt bryter mot EU:s grundläggande värderingar". Dessutom menar hon på att Winberg visst det skulle kunna göra sig av med Ankar.

– Vill hon avskeda honom så har hon naturligtvis alla möjligheter att göra detta, säger Wikström till Aftonbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inget brott bakom död i Torsby

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.