1 av 5
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
2 av 5
- Foto: MAJA SUSLIN
3 av 5
- Foto: MAJA SUSLIN
4 av 5
- Foto: Hampus Andersson
5 av 5
- Foto: mikael fritzon / mikael fritzon

5 skrämmande fakta om nazismens ökning i Sverige som alla behöver känna till

Nu släpper Expo sin årsrapport – och den visar att det var rekordmycket nazistiska aktiviteter i Sverige under 2014.


1. 23

Så många procent ökade den nazistiska aktiviteten under supervalåret 2014.

– Det är enormt mycket fler aktiviteter. Bara på ett par års tid, på tre års tid, har det nästintill fördubblats. Så här mycket aktiviteter har vi aldrig sett, säger Anna-Sofia Quensel, utredare på Expo till Sveriges Radio.

Bild: TT

2. 2 864

Så många nazistiska aktiviteter noterade Expo från nazistiska organisationer under förra året.

Det är alltså 23 procent mer än de 2 334 från året innan. Quensel säger till Sveriges Radio att det främst handlar om propagandaspridning med hjälp av till exempel flygblad eller klistermärken. Hon nämner också banderoller som placerats ut av Svenska Motståndsrörelsen och de uppmärksammade tillfällen då Svenskarnas Parti placerat ut blågula band.

Bild: TT

3. 89

Så många "kampförberedande aktiviteter" från nazister noterades under 2014. Något som alltså handlar om fysisk träning och kampsportsträning.

– Med tanke på att Svenska Motståndsrörelsen är den mest militanta organisationen vi har i Sverige så är det något man ska fundera på vad det innebär att de har regelbundna träningstillfällen när man tränar med kniv till exempel, eller med sparkar och liknande, säger Quensel till Sveriges Radio.

Bild: TT

4. 64

Så många fler "kampförberedande aktiviteter" noterades under 2014 jämfört med 2013.

En mer än trefaldig ökning, alltså. Själva hävdar nazisterna ofta att det handlar om "självförsvarsträning".

– Ja, det är precis vad de kallar det. Självförsvarsträning. Det är ju deras uppfattning, men den tror jag inte delas av alla andra, säger Quensel till Sveriges Radio.

Bild: TT

5. Nummer 1

Allra flest aktiviteter noteras i Stockholm. Men annars är det inte främst i storstäderna som aktiviteterna sker. Enligt Sveriges Radio kommer Jönköping på en mindre hedervärd andraplats, följt av Sundsvall. Först på elfte plats återfinns Göteborg och Malmö dyker inte upp förrän på plats 37.

Bild: TT

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Danmark ser över taiwanesers registrering

Mordmisstänkt 16-åring ska undersökas

Den 16-åriga pojken som är misstänkt för mord på en 15-åring i Alingsås ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det meddelar tingsrätten på torsdagen.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.