Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 saker som visar för Löfven och Wallström att Kina är en diktatur

- 25/03/2015, 12:01 -
1 av 8

Margot Wallström.
2 av 8

Margot Wallström.

TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven.
3 av 8

Stefan Löfven.

CLAUDIO BRESCIANI / TT

Xi Jinping.
4 av 8

Xi Jinping.

Andy Wong

5 av 8

Ap

6 av 8

Ap

7 av 8

Mark Schiefelbein

8 av 8

Mark Schiefelbein

Statsministern ska åka dit – då vägrar både Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström att kalla Kina för en diktatur. Det kunde de gott ha gjort.

1. De får fett dåliga betyg

När forskningsinstitutet Freedom House rankar länders frihet från ett till sju, där ett är bäst och sju är sämst – ja, då får Kina 6,5. Det är INTE ett bra betyg.

Bild: TT

2. Kina är världsmästare i avrättning

Det tror vi, och Amnesty, i alla fall men vi kan inte veta hundra eftersom att användningen av dödsstraff är en statshemlighet. Men tusentals avrättas varje år – vilket kan jämföras med att det i resten av världen genomfördes 778 avrättningar.

Bild: TT

3. Religiösa trakasseras

Utövare av förbjudna religioner riskerar att utsättas för "trakasserier, godtyckliga häktningar, fängelse, tortyr eller annan misshandel".

Bild: TT

4. Kina gillar inte yttrandefrihet

Yttrande- och informationsfriheten är begränsad i Kina – och under förra året gasade man på i sina försök att "systematiskt begränsa informationsfriheten". Samtidigt så åtalar man journalister som rapporterar misshagligt, fängslar människor som skriver för mycket på internet och förbjöd helt enkelt pressen från att rapportera om saker utanför deras vanliga nyhetsrapportering. Som grädde på tårtan bestämde man dessutom att artiklar som innehåller någon form av kritik inte får publiceras utan att ha kontrollerats av statsadministrationen.

Bild: TT

5. Rättssystemet är ruttet

Rättsväsendet kontrolleras helt av kommunistpartiet. Alla nivåer övervakas av partiet och partifunktionärer kan påverka utfallet av rättegångar – vilket är särskilt tydligt i politiskt känsliga fall. Domare och andra tjänsteman utses av partiet – och de flesta domarna är själva medlemmar.

Bild: TT

6. Det lilla problemet med att det bara finns ett parti

Kina är alltså en enpartistat och har inga fria val på nationell nivå. Det är lite av urtypen för att vara en diktatur och ett osoft land.

Bild: TT

7. De gillar inte mänskliga rättigheter

Enligt Amnesty utsätts människorättsförsvarare för "trakasserier, godtyckliga häktningar, fängslanden, tortyr och misshandel". Allt under sitt legitima arbete med att förbättra mänskliga rättigheter.

Bild: TT