Fullt SD-kaos.
1 av 7
Fullt SD-kaos. - Foto: TT
Jimmie Åkesson.
2 av 7
Jimmie Åkesson. - Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW
William Hahne.
3 av 7
William Hahne. - Foto: Nora Lorek / TT NYHETSBYRÅN
Gustav Kasselstrand.
4 av 7
Gustav Kasselstrand. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Hahne och Kasselstrand riskerar nu uteslutning.
5 av 7
Hahne och Kasselstrand riskerar nu uteslutning. - Foto: Nora Lorek / Nora Lorek / TT
Mattias Karlsson.
6 av 7
Mattias Karlsson. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Richard Jomshof.
7 av 7
Richard Jomshof. - Foto: JESSICA GOW / TT

Mattias Karlsson till attack mot SDU – Kasselstrand ursinnig

Det är fullt kaos i Sverigedemokraterna – och det är fett dålig stämning.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Under tisdagskvällarna kom de föga förvånande uppgifterna om att konflikterna inom Sverigedemokraterna nu dras till sin spets – SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och ungdomsförbundets vice ordförande William Hahne kommer båda två, enligt egen utsago, att kickas från partiet.

Bild: TT

Något som Hahne kallade för "sovjetmetoder" på twitter och Gustav Kasselstrand sa till Expressen att partitoppen Mattias Karlsson är "hjärnan bakom". SDU-ordföranden sa även till tidningen att det "övergrepp" mot både Kasselstrand själv och hela ungdomsförbundet.

Nu går dock Karlsson till motattack – och det rätt så rejält.

– Medlemsutskottet har initierat en utredning som såvitt jag fått information om omfattar ett tjugotal personer. Inom denna grupp ska det finnas personer som är dubbelanslutna till odemokratiska identitära organisationer såsom Nordisk Ungdom, antisemitiska konspirationsteoretiker samt personer som uttryckt beundran för Adolf Hitler med mera, säger Karlsson till Aftonbladet.

Bild: TT

Karlsson, som vikarierade som partiledare under Jimmie Åkessons sjukskrivning, säger också att det ska ha skett i samarbete med SDU.

– Det som skall ha framkommit under senare tid och som medlemsutskottet nu tittar närmare på är starka indicier kring att SDU-ledningen skall ha lierat sig med den ovan nämnda gruppen av personer från externa extremistorganisationer för att tillsammans flytta fram sina positioner och förändra moderpartiets ideologiska inriktning, säger han till Aftonbladet.

Bild: TT

Han menar också att SDU-ledningen försökt dölja detta från partiets medlemsutskott.

– Detta för skydda medlemmar som betett sig olämpligt och uttryckt ideologiskt avvikande uppfattningar. Detta är mycket allvarligt och skulle det visa sig stämma måste det få konsekvenser. Den som inte ställer sig bakom partiets ideologi och tydliga avståndstagande från rasism och extremism kan inte vara medlem i Sverigedemokraterna, säger Karlsson till Aftonbladet.


Anklagelser som en rejält uppretad Gustav Kasselstrand på onsdagsmorgonen bemötte i P1 Morgon – och kallade det hela för ett övergrepp.

– Först vill jag bara säga att jag är arg, ledsen och upprörd över att utsättas för det här övergreppet från Mattias Karlsson och hans närmaste vänner, sa han i programmet.

Bild: TT

Kasselstrand nekade också till alla anklagelser som riktats mot honom och hans närmaste medarbetare – vilket ledde till att han fick en direkt fråga om Mattias Karlsson ljuger.

– Ja, rakt av, svarade förbundsordföranden.

Kasselstrand slog också fast att partiet kanske kunde utesluta honom – men att han fortfarande planerar att sitta kvar som ordförande i SDU. En något lustig detalj i intervjun med P1 var att Kasselstrand inte var ende närvarande Sverigedemokrat – på plats fanns även partisekreteraren Richard Jomshof.

Bild: TT

Men om någon hoppades på ett storbråk kunde de glömma det – eftersom att Jomshof inte ville ha någon debatt med Kasselstrand. I stället svarade han på de flesta frågor med att utredningen ännu inte är klar, men pratade liksom Karlsson om misstankar mot att utomstående krafter ska ha påverkat SDU. Han svarade dock rakt på en fråga – om huruvida han är orolig för att de som eventuellt slängs ut startar upp ett nytt parti.

– Nej, det står dem fritt att göra i sådana fall om det skulle bli några uteslutningar men det återstår ju att se, sa Jomshof i P1.


SDU
/
/
/