Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför går CSN under om alla slutar slarva

- 13/04/2015, 20:54
Aida Hadzialic är gymnasie– och kunskapslyftsminister.
1 av 4

Aida Hadzialic är gymnasie– och kunskapslyftsminister.

BERTIL ERICSON / TT

Studenter finansierar CSN
2 av 4

Studenter finansierar CSN

TT/SVENSKA DAGBLADET

Slarv betalar CSNs verksamhet
3 av 4

Slarv betalar CSNs verksamhet

JESSICA GOW / TT

4 av 4

TT NYHETSBYRÅN

Har du någon gång missat att betala en räkning till CSN? Då är du inte ensam. Och ditt slarv betalar faktiskt stora delar av myndighetens verksamhet.

Människor är dåliga på att betala sina räkningar till CSN, den myndighet som lånar ut pengar till studenter. Och människors slarv är något som myndigheten är helt beroende av, rapporterar Sveriges Radio.

För CSN är det nämligen så att desto sämre människor är på att betala i tid, desto mer pengar får de in. Sedan årsskiftet har påminnelseavgiften dessutom höjts med mer än det dubbla, från 200 kronor till 450 kronor.

Bildkälla: TT Bild

Jan Söderholm som är ekonomichef på CSN uppger till Sveriges Radio att de tycker det är ett problem att myndigheten tjänar så bra på att människor glömmer att betala, eller är för fattiga för att betala i tid.

– Vi tycker inte att CSN överhuvudtaget ska finansieras med avgifter. Vi skulle hellre vilja vara anslagsfinansierade.

I år räknar CSN med att få in 327 miljoner kronor genom påminnelseavgiften, en summa som finansierar 41% av hela myndighetens verksamhet. CSN är alltså helt beroende av att människor inte sköter sig för att kunna överleva.

I en intervju med Sveriges Radio erkänner Söderholm att det är ett problem:

– Påminnelseavgiften är en del av vår finansiering, och det här är ett beslut av regeringen. Vi tycker inte att CSN överhuvudtaget ska finansieras med avgifter.

Bildkälla: TT Bild

Problemet har flera gånger lyfts av CSN till politiker, men ännu har det inte blivit någon förändring. Det trots att den ansvariga ministern i regeringen, Aida Hadzialic, håller med i CSNs kritik. Om medborgarna, myndigheterna och politikerna tycker att det är ett problem blir då frågan: varför händer inget?