Han driver nystartat högerextremt parti – är dömd för flera brott

- 28/05/2015, 14:21 -
Riksdemokraterna
1 av 4

Mannen bakom Riksdemokraterna

faksimil facebook

Facebook grupp skärmdump riksdemokraterna
2 av 4

Facebook grupp för partiet Riksdemokraterna

faksimil facebook

3 av 4

faksimil facebook

Riksdemokraternas Facebook sida
4 av 4

Riksdemokraternas Facebook sida

faksimil facebook

Olaga hot mot minderårig, högerextrema kopplingar och chemtrails. Här är mannen bakom "Riksdemokraterna".

Känner du igen den här mannen? Han heter Torbjörn Mårtensson, och ligger bakom en av Sveriges hetaste Facebook-sidor just nu: Riksdemokraterna.

Under sin slogan "Tillsammans är vi starka" sprider Mårtensson videos på Facebook där han talar om politik "för folket, av folket", och hans videos får dagligen hundratals likes och delningar. Enligt Mårtensson själv kommer partiet ställa upp i nästa kommunval, och om väljarna ger partiet sitt förtroende i landstinget eller på riksplanet så kommer partiet att "köra på".

Det genomgående budskapet är att det går utför för Sverige, att Sverige ska gå ut ur EU och bli självförsörjande. Mårtensson har tidigare också delat material om så kallade chemtrails. Temat på videorna är oftast invandring, IS och ansvarslösa politiker. Men Nyheter24 har grävt djupare, och det visar sig att Torbjörn Mårtensson har ett minst sagt brokigt förflutet.

Dödshotade minderårig

Så sent som i februari i år blev Mårtensson dömd till skyddstillsyn för flera falla av olaga hot, och enligt förundersökningen ska Mårtensson ha hotat att skicka lejda torpeder för att en minderårig pojke som ska ha stulit Mårtenssons dator skulle "försvinna för gott". I hoten framkom också att pojken skulle få sina fingrar klippta. Tingsrätten ansåg att Mårtensson har ett övervakningsbehov med tanke på hans "sätt att hantera konflikter". Mårtensson har också medgivit att han är i behov av behandling av frivården för sin bristande impulskontroll.


– Jag hoppas väljarna ser att man gjort en felbedömning. Men jag är dömd för det, och är det detta som gör att jag inte kan fortsätta, då har vi ett stort problem i landet. Du är ju ingen buse för att du gjort dessa grejerna, säger Torbjörn Mårtensson när Nyheter24 ringer upp. 

Mårtensson dömdes också för olaga hot 2012 efter att ha hotat en främmande person med basebollträ för att denna ska ha kört för fort genom Mårtenssons bostadsområde.

Gick med i högerextrem demonstration

Han står även nära gruppen "Sveriges folk kräver nyval och demokrati", en grupp som stiftelsen Expo klassar som högerextrem. När gruppen arrangerade en demonstration i Stockholm gick Torbjörn Mårtensson längst fram med en vakthund i koppel. Han höll även tal under demonstrationen.

Bild: Faksimil Facebook

Enligt Expo har han också delat material från den nazistiska webshoppen "The White Resistant", som säljer material som hyllar nazi-Tyskand och Adolf Hitler. Men Mårtensson förnekar att han delat material från sajten.

– Jag kan inte besvara dig på det, för jag vet inget om det, säger han till Nyheter24.

Och han förnekar även att han skulle hotat med att skicka torpeder på den minderåriga pojken.

– Det har jag aldrig sagt.

Så det är fel i förundersökningsprotokollet?

– Det har jag inte sagt, jag säger bara att jag aldrig sagt det. Men det var det jag blev dömd för.

Och när Nyheter24 pressar Mårtensson på svar får vi en retorisk fråga tillbaka.

– Vad är det viktiga för dig, att du ska göra ner mig eller att Sverige ska gå framåt?

Jag vill ge dem som kan tänkas rösta på dig en full bild av vem du är.

– Okej, och det är du rätt person för?

Det tycker jag väl.

– Okej, då får det stå för dig.