Tisdag 27 Sep
Stockholm

9 viktiga saker Jonas Sjöstedt sa i sitt tal

Jonas Sjöstedt i Almedalen.
1 av 12
Jonas Sjöstedt i Almedalen. Foto: tt bild
2 av 12
3 av 12
4 av 12
5 av 12
6 av 12
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Vänsterpartiets ledare pratade om bland annat barnfattigdom och regeringen.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Samhället

Jonas Sjöstedt talade om hur Sverige var förr, och tanken om det gemensamma samhället. I dag är Sverige annorlunda. Det är svårare att vara barn i dag och tro på samhället har förändrats. Folk har vant sig vid ett orättvist och själviskt samhälle, sa Jonas Sjöstedt i sitt tal.

Bild:TT

2. Att vara sig själv

Men det har också blivit bättre, menade Sjöstedt. Det har blivit lättare att vara den man är, och den man vill vara. Vi kan både ha ett gemensamt samhälle som blir bättre, men också ett samhälle där alla kan utvecklas, sa Sjöstedt.

Bild:TT

3.Kritik mot regeringen

Regeringen är för dålig på att skydda arbetsrätten och skapa trygga jobb. Han menade att Mp och S kommer att ångra att de inte tog med Vänsterpartiet i regeringen, och att Vänsterpartiet kommer att vinna flera strider de kommande åren, sa Jonas Sjöstedt. På flera punkter lyssnar inte regeringen på väljarna. Det måste investeras mer i välfärden, kollektivtrafiken, och i bostadsbyggandet, sa Sjöstedt i sitt tal.

Bild:TT

4. Kritik mot Alliansen och SD

Alliansen ägnar sig åt att blockera alla försök att få Sverige framåt. Alliansens och Sverigedemokraternas främsta mål är att bakbinda eleverna. SD är så pass mycket i opposition att de röstar mot sin egen politik, sa Sjöstedt.

Bild:TT

5. Privatiseringar

Vänsterpartiet och regeringen har ett samarbete för att stoppa vinstjakten i välfärden. Det betyder slutet på 20 år av privatiseringar, sa Sjöstedt.

Bild:TT

6. Barnfattigdom

Jonas Sjöstedt gick igenom sitt förslag till sommarlovsstöd som ska gå till barn i fattiga familjer. Stödet ska gå till bland annat bad, kollon, fotbollsläger eller kultur. Detta ska finansieras genom att återinföra fastighetsskatten och höja skatten på kapital.

Bild:TT

7. Sverigedemokraterna

Även Sverigedemokraterna har lagt fram en politik den här veckan som gäller barnen. Men Sjöstedt menar att SD:s politik är livsfarlig för barn som flyr, och dålig även för barn i Sverige som möts av rasism och hat varje dag.

Bild:TT

8. Orättvisor

Vänsterpartiet vill prioritera barnen och välfärden framför miljardärernas bästa. Sverige har aldrig haft så många miljardärer, men samtidigt lever var sjätte familj under EU:s fattigdomsgräns. Skolan måste också bli bättre, och en plats där barn från olika bakgrunder kan mötas, sa Sjöstedt.

Bild:TT

9. Föräldraförsäkringen

Det har blivit en del av manligheten att vara tillsammans med sina barn. Det är ett resultat av en feministisk kamp. Men föräldraförsäkringen ska bli ännu bättre, och Sverige ska nå helt jämnt uttag, sa Jonas Sjöstedt.

Bild:TT

Tyckte du det var ett bra tal?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.