Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten: Så hårt straff kan SD-toppen få

- 29/09/2015, 14:43
Får Kinnunen skaka galler?
1 av 2

Får Kinnunen skaka galler?

tt bild/montage

2 av 2

tt bild

Martin Kinnunen åtalas för grovt skattebrott. "Stor belastning för vilket parti som helst", säger en expert till Nyheter24

I dag blev det klart att SD-toppen Martin Kinnunen åtalas för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, efter att ha deklarerat moms och skatt felaktig i Sverigedemokraternas bolag Samtid och Framtid. Och det kan gå så långt att det slutar med fängelsestraff, menar före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem.

– Naturligtvis är det en stor presumtion för fängelstraff, även om jag vill framhålla om att alla är oskyldiga tills det att de döms, säger Alhem till Nyheter24.

Enligt vice åklagare Jakob Holmberg så handlar det om stora summor pengar, och att det är därför brottet räknas som grovt, skriver Aftonbladet. Och Sven Erik Alhem menar att det faktum att Kinnunen är politiker gör brottet extra allvarligt.

Sven-Erik Alhem Bild:TT

– Det är extra allvarligt när man har extra höga krav på sig som politisk företrädare, oavsett vilket parti det är. Många som misstänks för sådana här brott ursäktar sig ofta med att säga "jag är ingen bokföringsmänniska". Som politiker kan du inte göra det. Är du lagstiftare bör du själv följa de lagar som gäller, säger Sven-Erik Alhem till Nyheter24.

Enligt Ekobrottsmyndigheten är straffet för grovt skattebrott fängelse i mellan sex månader och sex år.

tror du kinnunen frå fängelse?