Tisdag 19 Okt
Stockholm

Socialdemokrater: "Avskaffa monarkin"

Två socialdemokrater har motionerat om att avskaffa monarkin.
1 av 3
Två socialdemokrater har motionerat om att avskaffa monarkin. Foto: tt bild
Sara Karlsson
2 av 3
Sara Karlsson. Foto: riksdagen
Lawen Redar.
3 av 3
Lawen Redar. Foto: riksdagen

Avsätt kungen, avskaffa monarkin och låt Regeringen bestämma över statsskicket. Det föreslår nu två Socialdemokrater i Riksdagen.

Kommentera (18)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Frågan om Sverige ska ha monarki eller inte är lika gammalt som sol på sommaren. Men nu vill två Socialdemokrater i Riksdagen, Sara Karlsson och Lawen Redar, avsätta kungen och avskaffa monarkin.

"Sverige har än i dag en statschef som ärver sitt ämbete. Något som strider mot demokratiska principer och inte bör accepteras i en modern stat", skriver riksdagsledamöterna i en ny motion.

– Frågan om statsskick är en grundläggande fråga om demokrati och alla människors lika värde. Vi är flera ur den socialdemokratiska gruppen som återkommande motionerar i frågan. Det brukar inte bli några starka reaktioner, det står ju i vårt partiprogram, säger Sara Karlsson till Nyheter24.

I första hand vill Karlsson avskaffa statschefsämbetet, men hur statsskicket ska se ut vill hon att man ska titta närmare på. Och vad kungafamiljen ska göra efter att monarkin är avskaffad vill inte Karlsson lägga sig i.

– Familjen kommer ju att finnas kvar och fortfarande antagligen rendera en del intresse. Vad de väljer att göra av det lägger jag mig inte i. Jag har tagit ställning i den principiella frågan om statsskick. Vill de bli en pr-byrå i stället så är det lugnt för min del, säger Karlsson.

Bör monarkin avskaffas?
Tack för din röst!
Kommentera (18)
Kopiera länk
Dela