Stockholm

Sverigedemokraterna vill skära i välfärden med 160 miljarder

1 av 6
. Foto: tt bild
Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.
2 av 6
Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt. Foto: tt bild
Stig-Björn Ljunggren tycker inte att budgeten är seriös.
3 av 6
Stig-Björn Ljunggren tycker inte att budgeten är seriös. Foto: tt bild
Det skulle betyda nedskärningar inom sjukvården.
4 av 6
Det skulle betyda nedskärningar inom sjukvården. Foto: tt bild
5 av 6
. Foto: tt bild
6 av 6
. Foto: tt bild

SD är partiet som talar om trygghet och tradition och lovar mycket. Men hur ser deras politik ut egentligen?


Läs mer

Drygt 160 miljarder kronor under de närmsta fyra åren. Så mycket vill Sverigedemokraterna spara in på offentlig sektor, det vill säga vård, utbildning, rättsväsende, kollektivtrafik och infrastruktur, jämfört med vad regeringen föreslår. Samtidigt föreslår man stora skattesänkningar.

Bild:TT

Om Sverigedemokraterna hade fått bestämma så skulle offentlig sektors utgifter minskat med hela 23 miljarder redan 2016. Samtidigt menar man att man vill anställa mer folk i offentlig sektor. Även utgifter för barnbidrag, förädraförsäkring och stöd till kommuner för bostadsbyggande ska sänkas. Och redan nästa år skulle Sverigedemokraterna vilja spara in 26 miljarder på jämställdhetssatsningar, migration och invandring.

– Den här budgeten är inte till för att genomdrivas, det är en budget från ett oppositionsparti som är så långt ifrån makten man kan komma. Det här är mer en viljeinrikting, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren till Nyheter24. Han menar också att SD nu mer och mer börjar likna ett klassiskt högerparti, även om det kanske inte är så man vill framstå.

Bild:TT

– De som inte bryr sig om de exakta siffrorna tycker sig veta att invandringen kostar en massa pengar, och här kommer ett parti som "vill göra något åt det". Precis som Vänsterpartiet har SD idéer om hur man ska få pengar över, men när vänstern har skattehöjningar har SD minskad invandring, fortsätter Ljunggren.

Men Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson menar att man måste se nedskärningarna i ljuset av att Sverigedemokraterna kommer att spara pengar på just migration och integration.

Bild:TT

– Vi kommer spara pengar på invandring och integration, och även regeringens föreslagna traineeplatser och återinförande av hyressubventioner, säger Oscar Sjöstedt till Nyheter24

Så enligt dig kommer dig kommer välfärden inte påverkas?

– Nej tvärtom. Vi har kraftiga satsning på social omsorg och hälsovård i förhållande till regeringen. Där ökar vi med 7,7 miljarder fram till 2019.

Finns det inte en risk att en minskade anslag till integration kan skapa en större segregation och att kostnaderna för vissa myndigheter sticker iväg?

– Vårt mål med migrationspolitiken är att vi inte ska behöva ha någon integrationspolitik. Den politik som både blåa och röda regeringar drivit har nått vägs ände, och den är inte ekonomiskt försvarbart. Men vi kommer ha kvar svenska för invandrare, du ska lära dig språket och sen ska du söka jobb. Men det här med etableringslotsar och så vidare är pengar ner i ett svart hål, fortsätter Sjöstedt.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.