Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stor demonstration mot SD i dag – "Polisen kan behöva agera kraftfullt"

- 28/11/2015, 10:41
I dag kommer det ske stora demonstrationer mot SD landsdagar i Lund. Bilden till vänster är tagen vid ett annat tillfälle.
1 av 2

I dag kommer det ske stora demonstrationer mot SD landsdagar i Lund. Bilden till vänster är tagen vid ett annat tillfälle.

tt bild

Richard Jomshof ser allvarligt på demonstrationen
2 av 2

Richard Jomshof ser allvarligt på demonstrationen

tt bild

I dag kommer en stor demonstration hållas i Lund. Målet? Att få Sverigedemokraternas kongress att lämna staden.

Sverigedemokraternas landsdagar i Lund har berört en hel stad. Vem man än pratar med i Lund har alla en åsikt, alla har något att säga om att SD valt staden som plats för sin kongress. Många ser mycket negativt på att SD har samlats, och på lördagen kommer en stor demonstration äga rum i Lund. Demonstrationståget ska marschera bort till hotellet där Sverigedemokraterna befinner sig, och målet är att få SD att lämna Lund.

I demonstrationens Facebook-event, där över tusen personer anmält att de kommer att delta, delas tips på hur man gör egna visselpipor, hur man ska agera vid en konfrontation och var i tåget man ska gå om man vill undvika bråk.

– Det kan finnas individer som kommer hit för att ställa till bråk och i så fall kommer vi agera kraftfullt mot det. Och i så fall har vi ombett allmänheten att dra sig undan, säger Ewa-Gun Westford, pressansvarig på polisen i södra Skåne, till Nyheter24.

Och även om det enligt polisen inte inkommit något direkt hot mot hotellet, ser Sverigedemokraterna mycket allvarligt på demonstrationen.

– Jag tycker det är beklagligt naturligtvis. Vi har haft flera fera möten under flera år som gått jättebra utan störningar. Det känns som att man hoppar tillbaka flera år i tiden. Att ha som mål att stoppa ett möte med ett riksdagsparti, oavsett vilket, det är klart att det är allvarligt. Det är ett angrepp på själva demokratin, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof till Nyheter24.

Bild:TT

Men det finns en risk att demonstrationen får motsatt effekt. Ett scenario som polisen jobbar efter är att protesterna blir så allvarliga att ingen från Sverigedemokraterna kommer få lämna hotellet.

Därmed kan demonstrationen, som har målet att kasta ut SD, i själva verket göra det omöjligt för partiet att lämna Lund