Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Topp-moderat vill göra om hela skolsystemet – med mer disciplin och ordning

Hanif Bali vill göra om hela skolsystemet.
1 av 2

Hanif Bali vill göra om hela skolsystemet.

tt bild

Moderaten Hanif Bali
2 av 2

Moderaten Hanif Bali

tt

Nyheter | 11/02/2016 17:54

Svenska skolan riskerar att cementera en "etnisk underklass". Därför behövs det mer disciplin och ordning i skolan, menar topp-moderaten Hanif Bali.

Just nu pågår en intensiv debatt om integration om hur nyanlända ska integreras in i det svenska samhället. Många partier talar om att lösning ligger i att sänka lönerna och införa enklare jobb. Det var något som fick topp-moderaten Hanif Bali att ryta ifrån.

Bali menar att bristen på disciplin gör att svenska elever blir mer stressade, och att det krävs mer ordning i skolan. Han anser att den svenska skolan är anpassad efter ”medelklasstjejer från Täby” och att svenska elever som inte har med sig studievana hemifrån riskerar att misslyckas.

Samtidigt skapas en "etnisk underklass", som riskerar att hamna i en negativ spiral, om inte invandrarbarn lyckas i skolan.

– Eleverna har inte fått struktur och ordning tidigt, de har inte fått de verktygen. då skapar det stor stress. Men jag kan förstå varför de är stressade., säger Bali till Nyheter24.

Bild:TT

– Svenska elever pluggar mindre än någonsin, vi har minst prov minst antal timmar studier, minst antal timmar matematik, rekord i skolk. Samtidigt tror eleverna att de är duktigare än någonsin, samtidigt som mer stressade än någonsin..

Vad är lösningen på problemet?

– Jag skulle vilja skapa ett helt nytt skolsystem, ett tydligt avbrott från den skolan vi har nu. Vi kan inte småförändra oss fram. Den svenska skolan är genomsyrad av ett felaktigt tänk. I stället bör vi titta på Sydostasien, på Sydkorea , Shanghai och Japan, engelske askorna i Sverige lyckas.

Det här är ju ett väldigt radikalt förslag, har du partiet med dig på detta?

– Jag tror att vilken av mina partikamrater som helst skulle hålla med mig om att det behövs mer ordning och disciplin i skolan. Sen kanske vi kan diskutera metodik. Småduttande förändringar är inte framtiden för svenska skolan, säger Hanif Bali.