Lördag 16 Okt
Stockholm

Toppmoderaten: Vi måste säga nej till könsuppdelade tåg

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Speciella kvinnoavdelningar på tåg är inte rätta vägen till jämställdhet, menar Moderaterna. Men SJ menar att man inte har några tankar på att införa könsuppdelade tåg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tidigare i veckan blev ett nytt förslag från Tyskland, där ett tågbolag skulle införa speciella kvinnoavdelningar på sina tåg, en stor nyhet. Enligt tågbolaget Reghiobahn skulle detta öka tryggheten för kvinnorna ombord, inte minst efter händelserna i Köln på nyårsafton, där flera kvinnor antastades vid en tågstation.

Idén har skapat stor debatt, och nu vänder sig Moderaternas trafiktalesperson Jessica Rosencrantz, starkt emot idén om könsuppdelade tåg.

– I Sverige har vi kommit väldigt långt när det gäller jämställdhet och det är en självklarhet att båda könen ska få lika mycket plats i det offentliga rummet, säger Rosencrantz till Nyheter24.

Hur ska man ta itu med att många kvinnor känner sig otrygga i kollektivtrafiken då?

– Rätt lösning är att öka närvaron från polisen, ha fler ordningsvakter och ha mer kameraövervakning. Vi måste också se till att de kvinnor och män som kommer till Sverige får en tydlig undervisning i samhällsorientering, för att läsa sig om till exempel jämställdhet mellan könen.

Hur skulle en sådan utbildning se ut rent praktiskt?

– Det får nog någon annan återkomma med, men det viktigaste är att det kommer på plats.

Bild: Moderaterna

Men från SJ:s håll verkar det inte finnas några planer på att införa speciella kvinnoavdelningar på svenska tåg.

– Vi på SJ upplever inte att vi skulle ha den här typen av problem ombord våra tåg. På våra SJ-tåg är alla resenärer välkomna och vi gör ingen skillnad på resenärer för att resa med oss, har SJ Presstjänst tidigare bekräftat för Nyheter24.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela