Torsdag 6 Maj
Stockholm

Moderaterna rasar mot Sverigedemokraternas aprilskämt: "Oseriöst och tarvligt"

Sverigedemokraterna skämtar om att Anna Kinberg Batra ber svenska folket och Sverigedemokraterna om ursäkt.
1 av 4
Sverigedemokraterna skämtar om att Anna Kinberg Batra ber svenska folket och Sverigedemokraterna om ursäkt. Foto: TT
I ett pressmeddelande som skickades till Nyheter24 på första april skriver partiet att Kinberg Batra skrivit ett Facebookinlägg där hon ber Sverigedemokraterna om ursäkt.
2 av 4
I ett pressmeddelande som skickades till Nyheter24 på första april skriver partiet att Kinberg Batra skrivit ett Facebookinlägg där hon ber Sverigedemokraterna om ursäkt. Foto: TT
Antagligen önskar Jimmie Åkesson att det var sant.
3 av 4
Antagligen önskar Jimmie Åkesson att det var sant. Foto: TT
Skämtet är "oseriöst och tarvligt" tycker Per Nilsson, kommunikationschef hos Moderaterna.
4 av 4
Skämtet är "oseriöst och tarvligt" tycker Per Nilsson, kommunikationschef hos Moderaterna. Foto: Moderaterna

Bra humor tycker SD om sitt egna aprilskämt om Moderaterna. Moderaterna håller inte riktigt med.

Kommentera (35)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är fredag och första april. Många försöker göra sig roliga för att väcka uppmärksamhet och Sverigedemokraterna hoppar förstås på skämttåget.

Under förmiddagen skickade partiet ut ett pressmeddelande där de skriver att Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra ber Sverigedemokraterna och svenska folket om ursäkt i en statusuppdatering på Facebook.

– Hon har rätt i att Moderaterna har burit sig mycket illa åt. Samtidigt kan jag inte säga annat än att det är stort att erkänna sina misstag på det här sättet. Jag är imponerad av uppriktigheten. Det är alldeles för sällsynt bland dagens politiker, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i pressmeddelandet.

För alla som läser Kinberg Batras påstådda kommentar är det uppenbart att det är ett skämt.

– Jag tror det finns moderater som har ett samvete och som i dag tänker i de här banorna, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge till Nyheter24.

Han menar att man kan använda humor för att uttrycka sådant som kan vara svårt att uttrycka i raka ord. Och han är övertygad om att Anna Kinberg Batra uppskattar skämtet.

– Jag tror mycket väl hon förstår vad vi försöker ha sagt, och ler nog lite mjugg även om hon inte visar det utåt.

Men hos Moderaterna skrattar man inte åt skämtet.

– Det är visserligen första april, men det gör det inte acceptabelt att ljuga och hitta på citat om sina politiska motståndare. Jag tror de flesta tycker det här är oseriöst och tarvligt, säger Moderaternas kommunikationschef Per Nilsson, som inte ser någon som helst humor i den fejkade Facebook-statusen.

Per Nilsson

– Det är ett språk som jag inte tycker är speciellt roligt. Jag tycker det är viktigt att ha respekt för sina politiska motståndare och då kan man inte ljuga på det här sättet. Det ger en oseriös känsla runt det partiet, fortsätter Nilsson.

Bildkälla

Så här ska Anna Kinberg Batra ha skrivit enligt SD:s pressmeddelande:

”I åratal har vi skällt på Sverigedemokraterna. Vi har kallat dem för allt det värsta vi kunnat tänka oss. Vi har uppmuntrat till våld mot dem, hotat dem, tystat dem och drivit dem från sina arbetsplatser. Vi har helt enkelt betett oss fruktansvärt illa.

Sent ska syndaren vakna: Idag har de flesta av oss ändrat uppfattning. Vi har kommit underfund med att Sverigedemokraterna hade rätt i sin kritik mot invandringspolitiken. Idag är vi tacksamma över att de stod på sig i alla dessa år.

Det är med anledning av detta som jag, å Moderaternas vägnar, vill be hela det svenska folket, och i synnerhet alla sverigedemokrater, om ursäkt. Förlåt för att vi blev arga på det vi inte förstod. Förlåt för att vi försökte föra er alla bakom ljuset. Idag vet vi bättre. Sverigedemokrater är som alla oss andra, skillnaden är bara att de kom till insikt lite snabbare. Nu jobbar vi tillsammans mot en sverigevänlig framtid.”

Kul?
Tack för din röst!
Kommentera (35)
Kopiera länk
Dela