Stockholm

Regeringen vill ändra det orättvisa betygssystemet: "Det är bråttom"

Det nuvarande betygssystemet i gymnasiet ska bort.
1 av 4
Det nuvarande betygssystemet i gymnasiet ska bort. Foto: / TT
Hur det nya systemet blir är inte klart än, men en ändring väntas bli helhetsbetyg ett ämne i stället för slutbetyg i varje kurs.
2 av 4
Hur det nya systemet blir är inte klart än, men en ändring väntas bli helhetsbetyg ett ämne i stället för slutbetyg i varje kurs.
Gymnasieministern vill ha ett nytt system som är mer rättssäkert och som gör elever mer motiverade.
3 av 4
Gymnasieministern vill ha ett nytt system som är mer rättssäkert och som gör elever mer motiverade. Foto: TT
Aida Hadzialic, Socialdemokraterna.
4 av 4
Aida Hadzialic, Socialdemokraterna. Foto: TT

Gymnasieministern Aida Hadzialic tycker inte alls det nuvarande betygssystemet är bra. Så snart som möjligt vill hon se en förändring, och det kommer ske snart.


Läs mer

Går du i gymnasiet är du kanske en av alla som är missnöjda med betygssystemet? Det system som finns nu har fått mycket kritik av både elever och lärare.

Som tur är kommer det inte vara kvar länge till, i alla fall inte om man ska tro gymnasieminisiter Aida Hadzialic får bestämma.

– Vi ser över betygskraven. Elever upplever att de bestraffas för det de inte kan, i stället för att belönas för vad de presterar. Jag tycker det är viktigt att vi har ett system som belönar, säger Hadzialic till Nyheter24.

Nyligen uppmärksammades att tre personer hade fått olika betyg – trots att de lämnat in exakt samma uppgift. Så kan vi inte ha det, det tycker inte ministern och antagligen ingen annan heller.

Bildkälla

Hadzialic vill ha ett nytt system som ökar motivationen hos elever genom att bedöma helhetskunskap och vara mer rättssäkra. Hon öppnar för att ändra så att gymnasieelever får ett helhetsbetyg på alla kurser inom samma ämne, i stället för så som det är nu då elever får betyg efter varje avslutad kurs.

Skolverket håller just nu på att se över ett nytt system och ska lämna en rapport om en månad, men hur snart ett nytt betygssystem kan införas är osäkert. Hadzialic säger dock att hon jobbar så snabbt hon kan med att få fram ett nytt sätt att betygsätta elever.

– Det är klart att det är bråttom. Vi vill få till förändringarna så fort det går så att fler elever får mer rättssäkert betyg, säger hon till Nyheter24.

Vill du själv prata med ministern? Du kan du testa att ringa "Sveriges telefonnummer", ibland är det nämligen Aida Hadzialic som svarar där.

Borde betygssystemet bytas ut?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.