Det nuvarande betygssystemet i gymnasiet ska bort.
1 av 4
Det nuvarande betygssystemet i gymnasiet ska bort. - Foto: / TT
Hur det nya systemet blir är inte klart än, men en ändring väntas bli helhetsbetyg ett ämne i stället för slutbetyg i varje kurs.
2 av 4
Hur det nya systemet blir är inte klart än, men en ändring väntas bli helhetsbetyg ett ämne i stället för slutbetyg i varje kurs.
Gymnasieministern vill ha ett nytt system som är mer rättssäkert och som gör elever mer motiverade.
3 av 4
Gymnasieministern vill ha ett nytt system som är mer rättssäkert och som gör elever mer motiverade. - Foto: TT
Aida Hadzialic, Socialdemokraterna.
4 av 4
Aida Hadzialic, Socialdemokraterna. - Foto: TT

Regeringen vill ändra det orättvisa betygssystemet: "Det är bråttom"

Gymnasieministern Aida Hadzialic tycker inte alls det nuvarande betygssystemet är bra. Så snart som möjligt vill hon se en förändring, och det kommer ske snart.


Går du i gymnasiet är du kanske en av alla som är missnöjda med betygssystemet? Det system som finns nu har fått mycket kritik av både elever och lärare.

Som tur är kommer det inte vara kvar länge till, i alla fall inte om man ska tro gymnasieminisiter Aida Hadzialic får bestämma.

– Vi ser över betygskraven. Elever upplever att de bestraffas för det de inte kan, i stället för att belönas för vad de presterar. Jag tycker det är viktigt att vi har ett system som belönar, säger Hadzialic till Nyheter24.

Nyligen uppmärksammades att tre personer hade fått olika betyg – trots att de lämnat in exakt samma uppgift. Så kan vi inte ha det, det tycker inte ministern och antagligen ingen annan heller.

Bildkälla

Hadzialic vill ha ett nytt system som ökar motivationen hos elever genom att bedöma helhetskunskap och vara mer rättssäkra. Hon öppnar för att ändra så att gymnasieelever får ett helhetsbetyg på alla kurser inom samma ämne, i stället för så som det är nu då elever får betyg efter varje avslutad kurs.

Skolverket håller just nu på att se över ett nytt system och ska lämna en rapport om en månad, men hur snart ett nytt betygssystem kan införas är osäkert. Hadzialic säger dock att hon jobbar så snabbt hon kan med att få fram ett nytt sätt att betygsätta elever.

– Det är klart att det är bråttom. Vi vill få till förändringarna så fort det går så att fler elever får mer rättssäkert betyg, säger hon till Nyheter24.

Vill du själv prata med ministern? Du kan du testa att ringa "Sveriges telefonnummer", ibland är det nämligen Aida Hadzialic som svarar där.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde betygssystemet bytas ut?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.