Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åsa Romson i blåsväder – kallade 11 september-attackerna för "olyckor"

- 19/04/2016, 08:11 -
Nu är Åsa Romson i blåsväder.
1 av 4

Nu är Åsa Romson i blåsväder.

tt bild/svt

Åsa Romson kallade attackerna för "olyckor".
2 av 4

Åsa Romson kallade attackerna för "olyckor".

svt

11 september 2001.
3 av 4

11 september 2001.

Ap

Attackerna krävde 2996 människors liv.
4 av 4

Attackerna krävde 2996 människors liv.

TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiet kan visst inte hålla sig borta från att trampa i klaveret.

Det tog inte lång tid för Miljöpartiet att hoppa rakt in i blåsvädret igen. Nu på morgonen, när språkröret Åsa Romson skulle svara på frågor i SVT:s morgonsoffa om före detta bostadsminister Mehmet Kaplan, så slant tungan ordentligt.

– Han har jobbat länge inom det muslimska samhället och jobbat för dialog. Han har varit ordförande för unga muslimer i svåra situationer som kring 11 september-olyckorna och så vidare, sa Romson i Gomorron Sverige.

Kritiken lät så klart inte vänta på sig,

Lite senare fick Åsa Romson frågan i Aftonbladets webbsändning om vad exakt hon menade med att använda ordet "olycka". Romson svarade då att hon menade att terrordåden innebar en olycka för Sveriges muslimer.

– Olyckan här är att vi fick en väldigt hård debatt kring integrationen och hur samhället växte med olika religioner sida vid sida, och den diskriminering och hatkänslor, inte minst mot muslimer. Terrorhandlingarna 11 september är ett av de största övergreppen mot vårt demokratiska samhälle i modern tid, sa Åsa Romson till Aftonbladet.

Den 11 september 2001 flög terrorister in med kapade flygplan i World Trade Center-skraporna i New York. Samma dag flög ett kapat plan i i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington. 2996 människor miste livet, och attackerna är ett av USA:s värsta trauman i modern tid.

Läs Nyheter24:s Karl Anders Lindahls kommentar om händelsen här