Både Gustav Fridolin och Åsa Romson har fått sämre förtroende bland väljarna under veckan.
1 av 3
Både Gustav Fridolin och Åsa Romson har fått sämre förtroende bland väljarna under veckan. - Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT
Miljöpartiet har kritiserats under veckan för att partiet "styrs med järnhand".
2 av 3
Miljöpartiet har kritiserats under veckan för att partiet "styrs med järnhand". - Foto: TT
Språkröret Gustav Fridolin fick intern kritik för sitt uttalande om att han inte förstod att kvinnor blir kränkta när en man vägrar skaka hand med dem.
3 av 3
Språkröret Gustav Fridolin fick intern kritik för sitt uttalande om att han inte förstod att kvinnor blir kränkta när en man vägrar skaka hand med dem. - Foto: TT / Picmonkey

Efter Miljöpartiets skitvecka – nu störtdyker förtroendet för Romson och Fridolin

Det är inte så många som litar på Miljöpartiets ledare längre. Efter denna vecka tappar både Åsa Romson och Gustav Fridolin.


Miljöpartiet har haft en riktigt kass vecka, det känner de flesta till. Nu har Expressen/Demoskop gjort en snabb mätning av partiledarnas förtroende och ganska väntat tappar MP-ledarna rejält.

Gustav Fridolin hade tidigare ett ganska okej förtroende bland väljarna men nu har han tappat med 11 procentenheter. Förtroendet är nere på 15 procent. Det är alltså inte lång ifrån att hans förtroende halverats.

– Mest dramatiskt är förtroenderaset för Gustav Fridolin. Han hade tidigare rätt skapliga förtroendesiffror och kunde kompensera för Åsa Romsons bottennivåer. Men nu är de som ett flygplan som har fått stopp på båda motorerna samtidigt, Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop, till Expressen.

Åsa Romson hade sedan tidigare lågt förtroende, men nu ser det ännu värre ut. Numera är det bara 6 procent av väljarna som litar på henne.

Bland Miljöpartiet och Socialdemokraternas väljare skulle 44 procent kunna tänka sig att vara utan MP i regeringen. Statsminister Stefan Löfven dras däremot inte med i MP-ledarnas ras.

Stefan Löfvens förtroendeställning ser inte ut att ha skadats av skandalerna kring Miljöpartiet. Men regeringens position blir naturligtvis försvagad. Att bara 56 procent av de egna rödgröna väljarna vill ha kvar Miljöpartiet i regeringen är ingen siffra att vara nöjd med. Samarbetet skaver för många rödgröna väljare, säger Santesson till Expressen.

Så här ser förtroendet ut för partiledarna enligt Expressen/Demoskop:

Anna Kinberg Batra (M) har 40 procent
Annie Lööf (C) har 34 procent
Stefan Löfven (S) har 29 procent
Jonas Sjöstedt (V) har 29 procent
Jan Björklund (L) har 28 procent
Jimmie Åkesson (SD) har 21 procent
Ebba Busch Thor (KD) har 18 procent
Gustav Fridolin (MP) har 15 procent
Åsa Romson (MP) har 6 procent

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du förtroende på ledarna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

1 timme sedan
Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.