Torsdag 26 Maj
Stockholm

Här gör Mehmet Kaplan kontroversiella islamisthälsningen

Här gör före detta bostadsministern Rabia-tecknet
1 av 5
Här gör före detta bostadsministern Rabia-tecknet. Foto:
Här gör före detta bostadsministern Mehmet Kaplan tecknet för islamistiska Muslimska Brödraskapet.
2 av 5
Här gör före detta bostadsministern Mehmet Kaplan tecknet för islamistiska Muslimska Brödraskapet. Foto: twitter
Här hör Mehmet Kaplan extremisthälsning.
3 av 5
Här hör Mehmet Kaplan extremisthälsning. Foto: twitter
Hanif Bali är mycket kritisk till Miljöpartiets syn på extremism.
4 av 5
Hanif Bali är mycket kritisk till Miljöpartiets syn på extremism. Foto: twitter/Emilia Öije
5 av 5

En bild på Mehmet Kaplan, där han gör en hälsning som kopplas till Muslimska Brödraskapet, har nu börjat cirkulera. Nu kräver moderaten Hanif Bali att Miljöpartiet tar tydligare avstånd från islamism.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Miljöpartiets Mehmet Kaplan avgick som bostadsminister i måndags, efter att Nyheter24 avslöjat att han i somras befunnit sig på en middag tillsammans med företrädare för den högerextrema organisationen Grå Vargarna.

Nu har en bild börjat cirkulera från en demonstration där Kaplan gör det så kallade ”rabia”-tecknet, en hälsning som kopplas till islamistiska organisationen Muslimska Brödraskapet.

Enligt The Guardian har Muslimska Brödraskapet fört en aggressiv politik i Egypten, med en stark agenda som riktar sig mot kvinnor. Där förespråkar man kvinnlig omskärelse, barnäktenskap och sharia-lagar.

En som är mycket kritisk är moderatpolitikern Hanif Bali, som vill att att MP reder ut kopplingarna till islamistiska grupper.

– Man försöker ignorera att Kaplan och de runt omkring honom gör det här tecknet och samtidigt förminska de vidrigheter Muslimska Brödraskapet står det. Det är häpnadsväckande, säger Hanif Bali till Nyheter24, och fortsätter:

– Det är en organisation som vill sänka åldern på giftermål till 13 år och förespråkar kvinnlig omskärelse. Deras mål är att inför sharia-lagar där de är aktiva.

Nu menar Bali att Miljöpartiet på allvar måste reda ut kopplingarna med islamistiska organisationer, och ställa anhängarna till svars.

– Det borde finnas nolltolerans. Det finns miljöpartister som öppet stöttar Muslimska brödraskapet. Antingen får de ta avstånd från Muslimska brödraskapet eller så får de lämna Miljöpartiet. Miljöpartiet måste svara på om de är ett parti som stödjer en rörelse som vill gifta bort 13-åriga flickor, om det är kompatibelt med att vara aktiv inom Miljöpartiet, säger Bali.

Rabia-tecknet är mycket omstritt. Vissa menar att tecknet står för frihetskamp, men genom åren har hälsningen mer och mer blivit en symbol för Muslimska Brödraskapet.

– Det är omöjligt att inte känna till kopplingen till Muslimska brödraskapet om man gör det här tecknet. Och man gör det knappast om man inte stödjer dem. Det är som att göra en Hitlerhälsning och hävda att det är en gammal indisk hälsning, säger Magnus Norell till Aftonbladet.

Tidigare i dag avslöjade Aftonbladet att en ungdomspolitiker inom Miljöpartiet gjort samma tecken under ett inslag i SVT. Läs mer om det här.

Nyheter24 har under eftermiddagen sökt Miljöpartiet för en kommentar, men ej fått svar.

Är Miljöpartiet naiva när det gäller extremism?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela