Onsdag 6 Jul
Stockholm

​Mona Sahlin skrev falskt intyg åt anställd – så att han kunde köpa lyxlägenhet

Mona Sahlin har skrivit ett intyg till hennes före detta säkerhetsvakt för med falska löneuppgifter, avslöjar Expressen. Sahlin uppger att mannen tjänar tre gånger så mycket som han egentligen gör. Allt för att han skulle få köpa en lyxlägenhet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I en granskning gjord av Expressen framgår att regeringens nationella samordnare Mona Sahlin har skrivit ett falskt intyg åt sin före detta livvakt. På myndighetens papper har hon intygat att livvakten tjänar 120 000 kronor per månad. I själva verket tjänade livvakten 43 000 kronor i månaden.

Intyget användes för att köpa en 210 kvadratmeters lyxbostadSolsidan i Saltsjöbaden. Kostnaden? 10 miljoner kronor, med en månadsavgift på 18 000 kronor per månad.

Den tidigare partiledaren arbetar i dag som ordförande för nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism under kulturdepartementet. Mona Sahlin har ett sekretariat med åtta anställda, varav en av dem är en polisinspektör som har verkat som livvakt åt Sahlin. Enligt regeringskansliet hade livvakten en månadslön på 43 000 kronor under uppdragsperioden, men Mona Sahlin har intygat att hans lön var nästan tre gånger så hög.

Hävdar att hon skrev fel i intyget

I intyget skrev Mona Sahlin:

“Härmed intygas att (fd livvaktens namn) har en anställning hos mig som Nationell samordnare, med en lön på 60 000 kronor/månad samt är anställd av mig som säkerhetssamordnare med en ersättning på 60 000 kronor/månad.”

Sahlin har bekräftat för Expressen att hon har skrivit intyget, och säger att hon har betalat mannens lön via sitt eget företag.

Sahlins egen månadslön är 81 360 kronor före skatt. Men den före detta livvakten fick enligt regeringskansliets uppgifter en månadslön på 43 000 kronor – det vill säga att det saknas uppgifter om var de resterande 80 000 kronor som Sahlin intygat att mannen har i månadslön, kommer ifrån. Om uppgifterna är korrekta har Mona Sahlin alltså betalat mannen ur egen ficka.

– Om lönen han har från regeringskansliet så har jag skrivit fel. Den är på 43 000 kronor och sen betalar jag honom sedan en tid tillbaka på 60 000 kronor i månaden för att hjälpa mig med mina säkerhetsbedömningar inför framtiden, har hon förklarat till Expressen.

Trots att Sahlin i en tidigare intervju med Expressen sagt att hon tidigare har betalt ut lön till mannen via sitt eget bolag, meddelade hon kort därefter, torsdagen 21 april, att det är något hon gör sedan kort tid tillbaka. Hur länge hon har gjort det vill hon inte berätta.

– Jag har anställt honom. Jag betalar sociala avgifter. Punkt.

Förnekar att ha skrivit falskt intyg

I juni slutar Sahlin från sitt uppdrag som nationell samordnare. I februari ska hon ha anlitat den före detta säkerhetsvakten återigen för att säkra sin framtida säkerhet. Hon förnekar att hon intyget handlade om att hjälpa mannen med sin husaffär, skriver Expressen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.