Mona Sahlin hade hundratusentals kronor i obetalda avgifter – betalade efter att det avslöjades av media

- 04/05/2016, 11:04 -
Mona Sahlin verkar inte ha koll på sina avgifter.
1 av 3

Mona Sahlin verkar inte ha koll på sina avgifter.

TT / Emojipedia

Nu säger hon i alla fall att allt är betalt.
2 av 3

Nu säger hon i alla fall att allt är betalt.

Claudio Bresciani / SCANPIX

Först efter att Expressen kontaktat Sahlin för att fråga in avgifter betalade hon, i alla fall att döma av dokumenten på Skatteverket.
3 av 3

Först efter att Expressen kontaktat Sahlin för att fråga in avgifter betalade hon, i alla fall att döma av dokumenten på Skatteverket.

TT

200 000 kronor till kronofogden och obetalda sociala avgifter ligger på Mona Sahlins samvete. Först när journalister upptäcker att hon inte betalat fixar hon sina skulder.

Mona Sahlin är i dagsläget regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism. Expressen har granskat hennes betalningar hos Skatteverket och det ser inte bra ut.

Det handlar om två saker: Hennes anställda livvakts lön och sociala avgifter samt skulder till Kronofogden.

Livvakten

Sahlin har en person som är livvakt och polisinspektör anställd och hon säger till Expressen att hon själv betalar en del av hans lön, den andra delen betalar regeringskansliet.

Regeringskansliet har uppgett för Expressen att vakten får 43 000 kronor i månaden i lön från kansliet. När vakten köpte en bostadsrätt för 10 miljoner kronor intygade dock Mona Sahlin i ett dokument att vakten tjänade 120 000 kronor i månaden.

Betalar alltså Sahlin 77 000 kronor i månaden till vakten ut egen ficka? När Expressen kontaktar henne säger hon att hon delvis betalar hans lön via ett eget företag, men inte fullt så mycket visar det sig...

Senare återkommer Sahlin till Expressen och säger att hon skrivit fel i intyget om vaktens lön. Då säger hon att vakten får 43 000 av regeringskansliet, utöver det betalar hon honom 60 000 kronor i månaden. Hon betalar honom för att hjälpa henne planera hennes säkerhet i framtiden.

Det blir faktiskt "bara" 103 000 kronor i månaden.

Sociala avgifter

En arbetsgivare ska betala sociala avgifter för sina anställda. Alltså ska Sahlin betala sociala avgifter för polisinspektören hon anställt. Men när Expressen granskar dokument från Skatteverket har hon inte gjort det, varken i år eller förra året.

– Den person du frågade efter har inte varit arbetsgivarregistrerad för i mars eller i april, så det finns inga inbetalade skatter eller arbetsgivaravgifter, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket, till Expressen.

Enligt experten ska sociala avgifter betalas varje månad, men så här skriver Sahlin till Expressen i ett sms:

"Anställningen är ju från början på detta år. Betalas in kvartalsvis. Inget från förra året då var han inte anställd. Suck. Hörde du inte alls vad jag sa?"

När Expressen kontrollerar Sahlins betalningar till Skatteverket visar det sig att hon verkar ha betalat avgifterna först efter att tidningen ringt till henne för att fråga om hon betalat dem.

Kronofogden

Sin egen skatt har Sahlin däremot inte betalat. I helgen hade hon 215 000 kronor i skulder hos Kronofogden, skriver Expressen.

När tidningen sedan pratar med henne under måndagen säger hon att hon har betalat.

– Jag har betalat och är skuldfri, säger Sahlin till Expressen.