M-toppen kräver att Ygeman agerar mot brotten: "Vi kan inte vänta"

- 24/05/2016, 13:36 -
Tomas Tobé kräver att inrikesministerns svarar på hur han ska stoppa brott mot ambulans, polis och brandkår.
1 av 3

Tomas Tobé kräver att inrikesministerns svarar på hur han ska stoppa brott mot ambulans, polis och brandkår.

TT / TT

Tomas Tobé är partisekreterare i Moderaterna.
2 av 3

Tomas Tobé är partisekreterare i Moderaterna.

TT

Anders Ygeman, Socialdemokraterna, är inrikesminister.
3 av 3

Anders Ygeman, Socialdemokraterna, är inrikesminister.

TT

Inrikesminister Anders Ygeman snackar mycket men gör lite för att hjälpa polis, ambulans och brandkår, det tycker Moderaternas Tomas Tobé.

Förra veckan kom moderaterna med nya förslag för att öka tryggheten för blåljuspersonal. Det handlar om att göra arbetet säkrare för ambulans, polis och brandkår som i vissa områden utsätts för brott, bland annat stenkastning.

Ytterst ansvarig för polisen i Sverige är inrikesminister Anders Ygeman. Nu kräver Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé att ministern svarar på hur säkerheten för polis, ambulans och brandkår ska bli bättre.

– Ygeman är ju världsmästare i att prata, men han har inte lagt fram ett konkret förslag för att stärka säkerheten för polis, ambulans och brandkår, säger Tobé till Nyheter24, och fortsätter:

– Han borde ge besked om att vi ska skräpa straffen för att till exempel ge sig på en ambulansförare och att fler inkluderas i det skydd polisen har för ett bättre förebyggande skydd.

Bildkälla: TT

Moderaten har lämnat in en interpellation där han kräver svar från ministern. Han vill veta om Ygeman ställer sig bakom Moderaternas förslag om hur tryggheten ska öka.

– Jag tycker att han nu kan ge besked om han vill göra den här lagskärpningen, så vi kan börja förbereda arbetet i riksdagen, säger han.

– Polisen har själv identifierat att det finns 53 områden som utsatts särskilt för brottsligheten, i 15 av 53 är situationen så allvarlig att man helt enkelt inte har kontroll. Det är en utveckling vi måste agera mot, vi kan inte vänta på att regeringen bli överens om en budget i höst utan vi måste agera nu.

Under helgen höll Moderaterna Sverigemöte. Då kom partiet med förslaget att elever ska gå en timme längre i skolan varje dag och det fick kritik från MUF för sin flyktingpolitik.

Behöver tryggheten öka?