Söndag 18 Apr
Stockholm

Annie Lööf vill straffa stenkastare med fyra års fängelse

De som kastar sten mot ambulans och brandkår borde kunna straffas hårdare, tycker Centerpartiet.
1 av 3
De som kastar sten mot ambulans och brandkår borde kunna straffas hårdare, tycker Centerpartiet. Foto: TT / TT
Det är förstås redan olagligt, men C vill att ambulans- och brandkårspersonal omfattas av lagen om "våld mot tjänsteman" som gäller poliser.
2 av 3
Det är förstås redan olagligt, men C vill att ambulans- och brandkårspersonal omfattas av lagen om "våld mot tjänsteman" som gäller poliser. Foto: TT
Annie Lööf, Centerpartiet.
3 av 3
Annie Lööf, Centerpartiet. Foto: TT

Annie Lööf vill att den som kastar sten på ambulans eller brandkår ska riskera flera års fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En debatt som är stor just nu är hur stenkastning mot polis, ambulans och räddningstjänst ska stoppas. Partierna kommer med olika förslag om fler poliser och nya lagar. Bland annat har Alliansen tidigare sagt att straffen borde skräpas.

Nu har Centerpartiet dragit igång #blåljusuppropet som uppmanar till att ta ställning mot våldet. Partiet vill utöka brottet "straff mot tjänsteman" till att även om fatta ambulans- och räddningstjänstpersonal.

– För det första måste all blåljuspersonal omfattas av samma rättsliga skydd, därför vill vi ha en ny brottsrubricering som heter våld och hot mot blåljuspersonal som också omfattar ambulans- och brandkårspersonal, säger Annie Lööf till Nyheter24 och fortsätter:

– Detta förslag uppmärksammar vi med #blåljusuppropet. De som begår dessa brott måste också få hårdare påföljder. Det ska kännas när man attackerar människor som försöker hjälpa andra.

Straffen ska bli detsamma som för hot mot tjänsteman, alltså böter eller fängelse. Om det är av allvarligare typ vill Centerpartiet att förövarna döms till fyra år som längst.

– Våld eller hot mot alarmeringstjänstanställda bör ha samma strafftider som gäller för våld eller hot mot tjänsteman, det vill säga fängelse i högst fyra år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader.

Gillar du förslaget?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela