Stockholm

Sjöstedt: Sluta pumpa in asylmiljoner i kriminella organisationer

Jonas Sjöstedt rasar mot att kriminella driver asylboenden.
1 av 4
Jonas Sjöstedt rasar mot att kriminella driver asylboenden. Foto: TT
Han vill avskaffa vinstintressen för asylboenden.
2 av 4
Han vill avskaffa vinstintressen för asylboenden. Foto: Christine Olsson / Christine Olsson/TT
En ny granskning visar att fyra av sju polisregioner har problem med grovt kriminella i asylbranschen.
3 av 4
En ny granskning visar att fyra av sju polisregioner har problem med grovt kriminella i asylbranschen. Foto: TT NYHETSBYRÅN
En utredning om vinsterna ska presenteras i november.
4 av 4
En utredning om vinsterna ska presenteras i november. Foto: Marcus Ericsson/TT

Grovt kriminella tjänar pengar på asylboenden, visar en ny granskning. Nu rasar Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt mot dagens system.


Läs mer

I dag avslöjade Sveriges Radio att flera grovt kriminella har sökt sig till asylbranschen, för att kunna tjäna snabba pengar på att driva boenden. I Ekots granskning framkom att man har problem med kriminella utövare i fyra av sju polisregioner.

– Vår erfarenhet är att vi ser en ganska skrämmande utveckling när vi ser att det i flera fall handlar om rent grovt yrkeskriminella och andra samvetslösa personer som tar sig in i den här branschen med tanke på att det går att tjäna stora pengar och man gör det snabbt, säger Christer Nordström, polisens presstalesman i region Mitt, till SR.

Och nu riktar Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt stark kritik mot vinstuttagen inom flyktingmottagningen.

– Vi vet sedan tidigare att vi har lycksökare och skumraskaffärer i den här branschen, och nu har vi fått bekräftat att det rör sig om grovt kriminella. Så här kan det inte fortsätta, vi kan inte pumpa in miljoner i kriminella organisationer, säger Sjöstedt till Nyheter24.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är kritisk mot systemet.

Många menar att det skulle vara både dyrt och svårt att tillhandahålla lokaler för asylboenden om det vore i offentlig regi, hur ser du på det?

– Det måste ju ändå vara bättre än det här! Kan vi sköta detta själva så kan vi lägga pengar på bra flyktingmottagande istället för att att ge pengar till kriminella.

Just nu pågår en utredning om vinster i välfärden, där just asylfrågan behandlas. I november ska det utredningen kommit fram till leda till konkreta förslag i riksdagen.

– Nu är det upp till de borgerliga och Sverigedemokraterna att få bort vinstintressen ur flyktingmottagandet, säger Jonas Sjöstedt till Nyheter24.

Bör asylboenden kunna gå med vinst?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.