Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman är mycket kritisk mot regeringens nya lagförslag.
1 av 3
Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman är mycket kritisk mot regeringens nya lagförslag. - Foto: TT
Den nya lagen gör det svårare för flyktingar att få uppehållstillstånd i Sverige.
2 av 3
Den nya lagen gör det svårare för flyktingar att få uppehållstillstånd i Sverige. - Foto: TT
Schyman tycker att lagen borde dras tillbaka.
3 av 3
Schyman tycker att lagen borde dras tillbaka. - Foto: TT

Schyman sågar den nya lagen: "Galet att göra om man vill rädda människors liv"

Under tisdagen beslutar riksdagen om en ny lag som gör det svårare för flyktingar att få uppehållstillstånd. Gudrun Schyman gillar den inte.


I dag beslutar regeringen om en nya lag som gör det svårare för flyktingar att stanna i Sverige. Lagen har stöd av de flesta partiet i riksdagen, men Vänsterpartiet och Centerpartiet gillar den inte.

Ett parti som absolut inte stöttar lagen är Feministiskt Initiativ. Partiledaren Gudrun Schyman tycker att regeringen borde stoppa lagförslaget.

– Det skulle hedra en regering som säger sig vilja värna mänskliga rättigheter och föra feministisk politik. Vi vet att det här drabbar barn och unga och kvinnor. Det inskränker familjeåterförening, säger Schyman till Nyheter24.

– Det finns hur mycket kritik som helst från juridiska instanser och människorättsorganisationer. Alla säger att det här är precis galet att göra om man vill rädda människors liv.

FI-ledaren tycker det var fel av Sverige att strama åt flyktinglagarna. I stället borde de tidigare lagarna fortsätta gälla och staten och kommuner samt volontärorganisationer sammarbeta bättre.

– Man skulle naturligtvis ha de regler vi haft tidigare och staten skulle samarbeta med kommunerna och volontärorganisationer som finns och som gör ett fantastiskt arbete och ordnar svenskundervisning och liknande, säger hon, och fortsätter:

– Allt det här som sker på marken och lokalt är ett enormt kärleksarbete, ett solidaritetsarbete. Den viljan och solidariteten borde regeringen ta fasta på, som man gör delvis nu genom pengar till kommuner.

/
/
/
Lag
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Gudrun Schyman?
Tack för din röst!