Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige får en plats i FN:s säkerhetsråd 2017-2018

- 28/06/2016, 19:14
Margot Wallström är en av dem som jobbat hårt för Sveriges medlemskap i säkerhetsrådet.
1 av 3

Margot Wallström är en av dem som jobbat hårt för Sveriges medlemskap i säkerhetsrådet.

TT

Margot Wallström i FN:s högkvarter i New York City.
2 av 3

Margot Wallström i FN:s högkvarter i New York City.

Pontus Lundahl/TT

3 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Regeringens 22-miljoners satsning har burit frukt. Sverige valdes i dag in till att bli ett av de de tio tillfälliga länderna i FN:s säkerhetsråd.

Sverige har blivit invalt i FN:s säkerhetsråd mellan år 2017 och 2018. Sverige fick 134 röster för att komma in. Varken konkurenterna Nederländerna eller Italien, som var i samma omröstningsgrupp, kom in i första omgången.

Säkerhetsrådet har fem permanenta medlemmar, och tio som går runt. Säkerhetsrådet har stor betydelse runt beslutsfattning som krigsinsatser och sanktioner i FN:s regi.

Resultatet i omröstningen beror mycket på en kampanj från regeringens sida där både ambassadörer och även utrikesminister Margot Wallström arbetat hårt. Wallström arbetade in i det sista, bland annat genom att bjuda på klassiskt svenskt midsommarfirande förra veckan.

– Men mest har jag suttit i ett kalt rum i FN-byggnaden och haft möten med delegater, för att berätta om vad Sverige kan bidra med till säkerhetsrådet, sa Wallström vid en pressträff på söndagen.

Efter den lyckade omröstningen kommenterade Wallström resultatet under en pressträff efteråt genom att bland annat påpeka att "Sverige är tillbaka i världen och FN" och hon berättar att man nu planerar att infria de löften man gett.

– Vi kommer att arbeta med kvinnor, fred och säkerhet. Vi lovar att vara transparenta och prata med länder, i stället för om dem, säger Wallström.

Kampanjen, som var ett av målen för den rödgröna regeringen sedan 2014, har dock fått mycket kritik då den kostat staten 22 miljoner kronor fram till april 2016.

Även kampanjens första slogan var ett stort fiasko – "en oberoende röst i världen" beskrev den Sverige som. Efter hård kritik drogs sloganen tillbaka, skriver Aftonbladet.