- Foto: Nyheter24 / TT Nyhetsbyrån

Inrikesminister Anders Ygeman: "Vi har tagit för lätt på darknet"

Att köpa knark på nätet är i princip lika enkelt och säkert som att beställa en pizza online, inte minst på det ökända darknet där personer skyddas av krypteringar som ger fullständig anonymitet.


Enligt polisen själva saknar man verktyg för att komma åt brottsligheten och den miljonindustri som frodas på nätets mörka sida, något som också inrikesminister Anders Ygeman håller med om.

Ett stort problem är att lagstiftningarna är nationella medan internet inte känner några gränser.

– Vi måste bli bättre på att samarbeta med andra länders poliskårer operativt, men vi måste också bli bättre på att samarbeta rent lagstiftningsmässigt så att vi kan slå ut de som tillhandahåller infrastrukturerna för de här illegala plattformarna. Där kan jag tycka att vi kanske har tagit lite för lätt på institutioner som darknet och liknande och att vi kanske borde gör det lite mer, säger Anders Ygeman till Nyheter24.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Anledningen till att regeringen tagit för lätt på det här innan tror Anders Ygeman helt enkelt kan bero på att folk inte riktigt vet vad till exempel darknet är.

– Det är mycket lättare att konstatera att det finns öppen drogförsäljning utanför någon krog eller på någon krogtoalett än att det sker på virtuella stängda handelsplattformar.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
Har polisen tagit för lätt på darknet?
Tack för din röst!