Söndag 9 Maj
Stockholm

Stefan Löfven om dådet i Nice: "En attack på vårt öppna samhälle"

Löfven: "En attack mot vårt öppna samhälle".
1 av 3
Löfven: "En attack mot vårt öppna samhälle". Foto: TT
Efter attackerna i Nice.
2 av 3
Efter attackerna i Nice. Foto: TT News Agency / Janerik Henriksson
Frankrikes president Francois Hollande har tidigare kallat attacken "terroraktig".
3 av 3
Frankrikes president Francois Hollande har tidigare kallat attacken "terroraktig". Foto: Ap

Statsminister Stefan Löfven har uttalat sig efter det frukansvärda dådet i Nice.

Kommentera (185)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Statsminister Stefan Löfven har under fredagen uttalat sig rörande attentatet i Nice där minst 84 personer förlorat livet efter att en lastbil mejat ner personer som firade Frankrikes nationaldag vid en strandpromenad i Nice.

– Det är fruktansvärt det som rapporteras från Nice. Det är en attack på oskyldiga människor och det är samtidigt en attack på vårt öppna och demokratiska samhälle. Jag känner med hela Frankrike i natt och tänker på de drabbade och deras familjer och närstående, uttalar sig Stefan Löfven via regeringens hemsida.

Fortsättningsvis skriver statsministern att regeringen följer situationen noga och underrättar sig om attackens omfattning. Regeringen underrättar sig också om svenskar på plats som berörs av händelsen.

Utrikesminister Margot Wallström uttalade sig även i P1 Morgon där hon fördömer attacken

– Det gick så snabbt från att vi önskade alla i Frankrike ett trevligt nationaldagsfirande till att vi måste beklaga förlusten på minst 84 människor. Det är ju ett fullkomligt bestialiskt dåd.

Fortsättningsvis pratar utrikesministern om att det slagit hårt mot Frankrike och att oron är stor att det sprider en stor skräck.

– Många fransmän undrar nu: "är det så här nu – måste vi leva med det här nu?", säger utrikesministern.

Wallström berättar också om att det antagligen är en taktik för terrorister och att attacken liknar tidigare terrordåd. Europa måste fortsätta jobba med att bekämpa terrorism.

– Det handlar om att angripa grundorsakerna till terrorism. Det kan vara allt från fattigdomsbekämpning till ekonomiska och politiska insatser.

Utrikesministern har inga synpunkter på Frankrikes förlängning av undantagstillsåndet. Sverige måste nu ställa upp solidariskt och hjälpa landet – och även svenska som befinner sig och bor i Frankrike, menar Margot Wallström i en intervju med P1 Morgon.

Läs mer om händelsen här.

Befinner du dig på plats i Nice? Kontakta Nyheter24 på tips@nyheter24.se och berätta din historia.

Kommentera (185)
Kopiera länk
Dela