Torsdag 6 Maj
Stockholm

M-toppen om profeten Muhammed: "analfabetisk pedofil"

Hanif Bali (m) går till attack mot en muslimske profeten Muhammed.
Hanif Bali (m) går till attack mot en muslimske profeten Muhammed. Foto: TT

"Jag skiter i om det är stötande".

Kommentera (609)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Moderaternas Hanif Bali, som fram tills nyligen var partiets talesperson i integrationsfrågor, är inte direkt känd för att hålla tillbaka med sina åsikter. Och nu har riksdagsledamoten uttalat sig om islam.

I en diskussion på Twitter angående den muslimska profeten Muhammed skriver han att muslimer i allmänhet framhåller ”en analfabetisk pedofil ökenkrigsherre som ofelbar förebild”

– Jag skiter i om det här är stötande, rent objektivt ser islam Muhammed som ofelbar, då är det ganska märkligt att en person med så många fel framhålls som en ofelbar förebild, säger Hanif Bali till Nyheter24.

Diskussionen där detta dök upp handlade bland annat om historiska källor som beskriver hur Muhammed ska ha gift sig med en minderårig flicka. I samma diskussion kallar Hanif Bali islam för en ”jultomtekult”.

– Det är en app jag gjort som automatiskt byter ut ”islam” mot ”jultomtekult” och ”kristendom” mot ”påskharekult” för att visa på hur bisarrt det är när en ledare för en kult framställer en annan kult som bättre eller sämre.

"Forskaren: Kan uppfattas som väldigt stötande"

– Den här typen av retorik, att profeten Muhammed skulle varit pedofil, är inte helt ovanlig i antimuslimska kretsar, och är något som många muslimer uppfattar som väldigt stötande, säger Göran Larsson, professor i religionsvetenskap vid Göteborgs Universitet, till Nyheter24.

Enligt Larsson är det mycket svårt att avgöra vad som egentligen är sant när det gäller Muhammeds äktenskap, men han menar att barnäktenskap inte varit unikt för den muslimska världen.

– Man skulle kunna rikta en liknande kritik mot flera europeiska kungahus under medeltiden.

Men att Muhammed ska ha gift sig med en minderårig flicka är långt ifrån oproblematiskt för muslimer, och frågan är hur mycket det påverkar religionen i dag.

– Vad jag vet så finns det inga muslimska teologer i Sverige som förespråkar att man ska sänka den lagliga åldern för äktenskap, säger Göran Larsson till Nyheter24.

Mer om barnäktenskap:

I Sverige är åldersgränsen för äktenskap 18 år, och måste ske mellan två samtyckande vuxna. Barnäktenskap förekommer i hela världen, och rent procentuellt sett är det vanligast i Niger, Tchad och Centralafrikanska republiken. Indien är det land med flest barnäktenskap varje år, enligt organisationen Girls not brides finns över tio miljoner unga kvinnor i Indien som gifte sig innan de fyllt 15. I vissa delar av USA är det tillåtet för flickor att gifta sig redan vid 12 års ålder.

Efter Hanif Balis uttalande har hans eget parti, Moderaterna, nu gått ut och kritiserat honom. Läs mer om det här.

Är du religiös?
Tack för din röst!
Kommentera (609)
Kopiera länk
Dela