Söndag 19 Sep
Stockholm

Sverige kan få tiggeriförbud – regeringen inspireras av grannländerna

S-regeringen överväger nu att införa ett tiggeriförbud liknande det i Norge och Danmark i Sverige.
1 av 3
S-regeringen överväger nu att införa ett tiggeriförbud liknande det i Norge och Danmark i Sverige. Foto: TT
I dag finns ungefär 4000 EU-migranter i Sverige.
2 av 3
I dag finns ungefär 4000 EU-migranter i Sverige. Foto: TT
Civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S).
3 av 3
Civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S). Foto: TT

Regeringen överväger att införa ett tiggeriförbud i Sverige, men först tänker de utvärdera lagstiftningarna i våra nordiska grannländer, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Regeringen funderar på att införa ett tiggeriförbud i Sverige liknande de tiggeriförbud som finns i våra grannländer Norge och Danmark rapporterar DN. Under ett möte i Reykjavik pratade civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S) med sina kollegor från grannländerna om att något liknande skulle kunna införas i Sverige.

– Det är naturligt att vi tar del av erfarenheterna från andra länder, säger Ardalan Shekarabi (S) till DN.

Han säger också att målet måste vara att få bort tiggeriet, även om det inte är en lösning på fattigdomen eller diskrimineringen i Rumänien och Bulgarien, inte tiggeri på svenska gator, tilläger Shekarabi.

Tidigare har S-kollegan Åsa Regnér sagt öppet att hon uppmanar svenskar att inte ge pengar direkt till tiggande EU-migranter, utan istället stödja organisationer som verkar i tiggarnas hemländer. Detta stöds även av regeringens utredare Martin Valridsson. Han anser också att barn till tiggande EU-migranter inte ska ha rätt till skolgång automatiskt.

Shekarabi säger att han inte utesluter att lokala tiggeriförbud kan komma att införas i Sverige. Han påtalar att många kommuner runt om i landet har stora problem med tiggeriet och behöver hjälp och stöd från staten. Tanken är nu att skapa ett nationellt täckande regelverk för att bekämpa tiggeri.

– Vi kan inte övervältra den här frågan på kommunal sektor så att de kan ta fram hemmasnickrade alternativ. Vi måste försvara och utveckla den svenska modellen. Det är knappast en del av den svenska modellen att lösa fattigdom med tiggeri, säger Shekarabi.

Han vill inte spekulera i vad regeringskollegorna i Miljöpartiet anser om ett eventuellt tiggeriförbud.

Reaktionerna från Miljöpartiet lät dock inte vänta på sig. Språkröret för Grön Ungdom i Uppsala, Alice Josephson twittrade ut detta efter regeringens tillkännagivande.

I Norge finns det lagar som ger kommuner rätt att införa tiggeriförbud medan Danmark har ett nationellt förbud.

Borde Sverige införa ett tiggeriförbud?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela