Tisdag 28 Sep
Stockholm

Skandaler, framgångar och fulspel – här är SD:s sex första år i riksdagen

Det har gått sex år sedan SD kom in i riksdagen.
1 av 18
Det har gått sex år sedan SD kom in i riksdagen. Foto: TT
Jimmie Åkesson firar på valvaken 2010.
2 av 18
Jimmie Åkesson firar på valvaken 2010. Foto: TT
Gustav Kasselstrand, före detta ordförande i SDU.
3 av 18
Gustav Kasselstrand, före detta ordförande i SDU. Foto: TT
Erik Almqvist fick avgå efter järnrörsskandalen.
4 av 18
Erik Almqvist fick avgå efter järnrörsskandalen. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Lars Isovaara fick gå efter väskskandalen.
5 av 18
Lars Isovaara fick gå efter väskskandalen. Foto: TT
Jimmie Åkesson i november 2012.
6 av 18
Jimmie Åkesson i november 2012. Foto: TT
Kent Ekeroth kommer undan med det mesta.
7 av 18
Kent Ekeroth kommer undan med det mesta. Foto: TT
Jimmie Åkesson spela Ultima Thule på piano.
8 av 18
Jimmie Åkesson spela Ultima Thule på piano. Foto: Nyheter24
Jimmie Åkesson under EU-valskampanjen 2014.
9 av 18
Jimmie Åkesson under EU-valskampanjen 2014. Foto: TT
Valvakan 2014.
10 av 18
Valvakan 2014. Foto: TT
Jimmie Åkesson sjukskrev sig i oktober 2014.
11 av 18
Jimmie Åkesson sjukskrev sig i oktober 2014. Foto: TT
Då tog Mattias Karlsson över.
12 av 18
Då tog Mattias Karlsson över. Foto: TT
Kronlid när hon berättade om hur hon inte trodde på evolutionen.
13 av 18
Kronlid när hon berättade om hur hon inte trodde på evolutionen. Foto: Nyheter24
Björn Söder petades 2015.
14 av 18
Björn Söder petades 2015. Foto: TT
Jimmie Åkesson i sin comeback-intervju.
15 av 18
Jimmie Åkesson i sin comeback-intervju. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Tobias Andersson, ordförande i Ungsvenskarna.
16 av 18
Tobias Andersson, ordförande i Ungsvenskarna. Foto: TT
Margareta Larsson.
17 av 18
Margareta Larsson. Foto: TT
18 av 18

I dagarna är det sex år sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen – Nyheter24 sammanfattar vad som hänt sen dess.

Kommentera (57)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

19 september 2010 – SD kommer in i riksdagen

Sverigedemokraterna får 5,7 procent av rösterna i riksdagsvalet, och kommer då in i riksdagen för första gången någonsin. Partiet får 20 mandat, och på partiets valvaka utbrister stort jubel.

– Jag är överväldigad och har svårt att samla tankarna. I dag har vi tillsammans skrivit politisk historia. Det är så fantastiskt, sade partiledaren Jimmie Åkesson till Svenska Dagbladet då.

Efter valet skjuter SD i opinionen, och i december får man 7,2 procent i Sifos väljarbarometer.

Åkesson på SD:s valvaka

2011

De goda siffrorna följer med Sverigedemokraterna in i 2011, men dalar under året. Ett år efter toppnoteringen 7,2 verkar det som att väljarna vänder partiet ryggen då man är nere på 5,2 procent – alltså sämre än valresultatet.

Augusti 2012 – Konflikt mellan SD och SDU

Men det är inte bara väljarna SD har problem med. Under åren har det växt fram en allt tydligare konflikt mellan partiet och ungdomsförbundet SDU. Ledningen i SDU, men ordförande Gustav Kasselstrand anses vara oseriös, och när Paula Bieler utmanar Kasselstrand om posten gör hon det med stöd från flera i moderpartiet. Men kuppförsöket misslyckades. Kasselstrand krossade Bieler med 39 röster mot 10.

– Jag får väl gratulera honom. Och sen hoppas jag att vi kan ha en god dialog i framtiden och se vad det hela leder till, sa Bieler till Nyheter24 i mars 2012. Paula Bieler blev senare partiets talesperson i jämställdhetsfrågor.

Gustav Kasselstrand

14 november 2012 – Järnrörsskandalen

Sverigedemokratenas kanske största skandal någonsin kommer upp till ytan i november 2012, då Expressen avslöjar att flera partitoppar trakasserat och hotat flera personer i centrala Stockholm sommaren 2010. Bland annat utbrast partiets ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist ”Skit i den här lilla horan” till en ung kvinna, och kallade komikern Soran Ismail för ”babbe”.

Incidenten filmades, och skulle senare kallas ”järnrörsskandalen”, efter att partitopparna beväpnat sig med järnrör efter bråket.

Det hela ledde till att Erik Almqvist och Christian Westling fick lämna sina uppdrag. Kent Ekeroth, som också var inblandad, tog en politisk time out, för att snart vara tillbaka i partitoppen igen.

Erik Almqvist

28 november 2012 – Isovaara-skandalen

Men innan november 2012 var över skulle ännu en skandal drabba SD, när riksdagsledamoten Lars Isovaara fick lämna riksdagen efter att ha spottat och uttryckt sig rasistiskt mot en väktare i riksdagen.

Isovaara menade att han blivit bestulen på sin väska – en väska som senare hittades på en restaurang.


16 december 2012 – nya drömsiffror

Efter det här skulle man ju kunna tro att SD skulle dyka i opinionen. Men till allas stora förvåning så ökar Sverigedemokraterna ordentligt, och i Sifos decembermätning får man för första gången över 10 procent.

Åkesson i riksdagen 2012.

27 juni 2013 – Avpixlatskandalen

Under första halvåret 2013 fortsätter SD att hålla sig mellan 8-10 procent in Sifos mätningar. Men till sommaren kommer nästa stora skandal, när det avslöjas av Kent Ekeroth detaljstyrt rasistbloggen Avpixlat via mejlkontakt. I en rad mejl som Aftonbladet kommit över skäller Ekeroth ut skribenterna på Axpixlat. Ekeroth hade också hand om bankgiro-kontot där donationerna till Avpixlat kom in.

Kent Ekeroth kommer undan igen.

12 november 2013 – Åkerlund-skandalen

I november 2013 var det dags igen, när det avslöjades att partiets vice partiledare Jonas Åkerslund under 2002 uttalat grovt rasistiska åsikter på närradio.

"Skulle vi återsända 500 000 av de mest uppenbara och värsta parasiterna, alltså de som inte har något som helst skyddsbehov. De som inte är i Sverige av någon annan anledning än att utnyttja oss ekonomiskt. Skulle vi helt enkelt skicka hem dem igen, en halv miljon människor, då skulle Sveriges ekonomi se radikalt annorlunda ut inom ett år”, sa han då enligt Aftonbladet.

Åkerlund försvarade det hela med att han var "politiskt omogen".

Jonas Åkerlund

5 maj 2014 – Pianoskandalen

Nyheter24 publicerar en video där SD-ledaren Jimmie Åkesson spelar Ultima Thules Fädernesland på piano. Klippet fick stor uppmärksamhet, eftersom Ultima Thule haft starka kopplingar till rasistiska Bevara Sverige Svenskt. Sommaren 2015 spelar Ultima Thule på Sverigedemokraternas sommarfest.

Åkesson vid pianot.

25 maj 2014 – EU-valet

Inför EU-parlamentsvalet ligger SD runt åtta procent i mätningarna. Samtidigt har valrörelsen gått knaggligt, inte minst efter att toppkandidaten Kristina Winberg gör bort sig i flera tv-debatter. Men valet blir en stor framgång för SD, som får 9,7 procent av rösterna.

4 juli 2014 – SD-topp ifrågasätter evolutionen

Nyheter24 avslöjar att Sverigedemokraternas Julia Kronlid inte tror på evolutionsteorin. När hon får frågan om hon tror att jorden är 6000 år gammal svarar hon att hon "inte levde då".

14 september 2014 – SD blir tredje största parti

Inför valet 2014 undrade alla om det skulle bli Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna som skulle bli tredje största parti – och i mätningarna som görs innan valdagen ser det riktigt jämt ut. Men på valdagen visar det sig att opinionsmätningarna underskattat SD. Partiet får 12,9 procent av rösterna, medan MP får 6.9.

Åkesson på valvakan 2014

17 oktober 2014 – Jimmie Åkesson sjukskriver sig

Men den glada stämningen i SD blir inte långvarig. Drygt en månad efter valet meddelar Jimmie Åkesson att han sjukskriver sig på obestämd tid. Enligt läkare lider Åkesson av utmattningssyndrom, och Mattias Karlsson tar över som tillförordnad partiledare.

Jimmie Åkesson i riksdagen strax innan sjukskrivningen

29 november 2014 – Nytt storbråk med SDU

Det var nu dags för ett nytt storbråk inom ungdomsförbundet SDU – när SD ännu en gång skickade fram en av sina egna kandidater för att peta bort Gustav Kasselstrand. Den här gången var det Henrik Vinge som utmanade SDU-ordföranden. Men även denna gång vann Kasselstrand, nu med siffrorna 31-25. Vinge blir senare presschef för Sverigedemokraterna.

2 december 2014 – Sverigedemokraterna utlöser regeringskris

Efter valet bildar Stefan Löfven regering, men för att få igenom sin budget krävs det att Sverigedemokraterna lägger ner sina röster i riksdagen. Detta vägrar SD göra, och det hela slutar med att Stefan Löfven utlyser nyval.

Senare gick Alliansen med på att i ramtiden lägga ner sina röster i kommande budgetomröstningar, i den så kallade Decemberöverenskommelsen.

Mattias Karlsson.

28 mars 2015 – Åkesson gör comeback

Efter ett halvårs sjukskrivning meddelar Jimmie Åkesson att han återvänder till politiken efter sin sjukskrivning. Åkesson deltar i en intervju i tv-programmet Skavlan, som senare anmäls till pressombudsmannen eftersom Fredrik Skavlan gjort sitt jobb och ställt kritiska frågor till Åkesson.

Jimmie Åkesson i Skavlan.

1 oktober 2015 – Sista striden med SDU

Efter att ännu en gång misslyckats att ta makten i ungdomsförbundet bryter SD alla band med SDU, och meddelar att de startar ett nytt förbund, Ungsvenskarna, som ska ha närmare kopplingar till partiet. Samtidigt utesluts ett stort antal SDU-medlemmar ur partiet. Ordförande för nya förbundet blir Tobias Andersson.

Tobias Andersson

29 november 2015 – Björn Söder petas

Björn Söder, som varit en av de mest framträdande personerna inom SD genom åren, petas från partiets mäktiga verkställande utskott. Detta ett år efter att han petats från posten som partisekreterare, till förmån för Richard Jomshof.

– Jag tänker visa framfötterna och förvalta det förtroende jag har fått i mina övriga uppdrag, säger Söder till Nyheter24 då.

12 maj 2016 – Svärmorsskandalen

I slutet av 2015 beslutar sig SD-politikern tillika Jimmie Åkessons svärmor, Margareta Larsson, att lämna Sverigedemokraterna. Men det hindrar henne inte från att behålla hennes riksdagsplats och plocka ut fullt arvode på 62 000 kronor i månaden – trots att hon aldrig är i riksdagen.

– Det är viktigt att understryka att Margareta Larsson lämnat partiet, och vi saknar möjligheter att agera. Givetvis är vår inställning att en ledamot som inte längre företräder partiet ska lämna sin plats, skriver Jimmie Åkesson i ett mejl till Aftonbladet.

Kommentera (57)
Kopiera länk
Dela