Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu ska ensamkommandes ålder bedömas – så går det till

- 09/09/2016, 09:20 -
Nu har man kommit fram till hur ensamkommandes ålder ska bedömas.
1 av 2

Nu har man kommit fram till hur ensamkommandes ålder ska bedömas.

TT

Hittills i år har 1 700 ensamkommande barn sökt asyl i Sverige.
2 av 2

Hittills i år har 1 700 ensamkommande barn sökt asyl i Sverige.

Marcus Ericsson/TT

Nu har man kommit fram till hur läkarundersökningarna som ska bestämma ensamkommandes ålder ska gå till.

Hur ska ensamkommandes barns ålder utredas? Det är en fråga som varit under diskussion ordentligt den senaste tiden. Förra året sökte 35 000 ensamkommande barn asyl i Sverige, i år beräknas siffran dock bli betydligt lägre.

I dag presenterades vilken metod som ska användas när man avgör hur gammal en person är eller inte.

Till att börja med kommer individen informeras om att en undersökning kommer att göras. Hen kommer få skriva på ett papper om att detta är okej. Sen kommer personen undersökas med en magentkameraundersökning av knä och sedan göra en tandundersökning.

När knät undersöks räknar man på hur pass utvecklat knäleden är. Har knät nått ett viss mognadsstadie är personen sannolikt över 18. När det gäller tandundersökningen är det visdomständerna i underkäken man tittar på.

Sedan är det rättsläkare som gör en bedömning och lämnar över bedömningen till Migrationsverket. Dock är det ännu oklart hur pass säker metoden är.

– Det finns ingen medicinsk metod som helt säkert kan bedöma exakt hur gammal en person är. Det finns inget specifikt som händer i kroppen dagen man fyller 18, sa Elias Palm, rättsläkare på Rättsmedicinalverket under presskonferensen.

Borde barn ålderstestas mer?