Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Liberalerna vill stoppa alla nya religiösa friskolor – ska följa "västerländska värderingar"

- 12/09/2016, 12:43
Nu ska det blir stopp för alla nya religiösa friskolor. Det tycker Jan Björklund (L).
1 av 2

Nu ska det blir stopp för alla nya religiösa friskolor. Det tycker Jan Björklund (L).

TT

Dock vill man inte ha något omedelbart totalförbud av alla religiösa friskolor.
2 av 2

Dock vill man inte ha något omedelbart totalförbud av alla religiösa friskolor.

TT

Nu får det vara stopp med religiös undervisning – det anser Jan Björklund i ett nytt utspel.

Att religionen är en stark del av undervisningen är viktigt för många föräldrar som väljer skolor till sina kunskapshungriga ungar. Men nu höjs allt fler röster om att ta hårdare tag mot religiösa friskolor.

Nu går Liberaleranas partiledare Jan Björklund ut med ett nytt utspel för att förhindra att nya religiösa friskolor öppna – L vill ha ett totalstopp för nyetablering.

– Att barn och ungdomar integreras i Sverige bygger på att de går i skolor som följer svensk läroplan, och har svenska eller liberala västerländska värderingar som finns i vår läroplan, säger Björklund till Sveriges Radio.

Att ta hårdare tag mot denna typen av friskolor har Liberalerna gjort tidigare – men med sjunkande opinionssiffror kan just den här typen av utspel kännas extra lockande för Björklund just nu.

Enligt Björklund själv är det flyktinginvandringen och segregeringen som är den stora boven i dramat.

– Det som utlöser det här nu är de segregerade förorterna, det är där vi har de riktigt stora samhällsutmaningen och vi ser problem med värderingar som jämställdhet och liknande i de här områdena, säger Björklund till SR.

– Förslagets relativa vikt har ökat inte minst till följd av de senaste årens mycket stora flyktinginvandring där vi där får stora segregationsproblem i våra förorter, fortsätter Björklund.