Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-toppen vill ha hårdare tag mot halalslaktat kött: "Onödigt lidande"

- 03/10/2016, 14:12
Jomshof vill ha hårdare tag.
1 av 3

Jomshof vill ha hårdare tag.

TT

Det skriver han nu i en ny motion.
2 av 3

Det skriver han nu i en ny motion.

TT

I Sverige är halalslakt tillåten.
3 av 3

I Sverige är halalslakt tillåten.

TT

Skärp reglerna för religiöst slaktat kött i Sverige – det föreslår nu SD:s Richard Jomshof.

Inför hårdare regler när det gäller religiöst slaktat kött i Sverige – det förslår nu SD-höjdaren Richard Jomshof i ett nytt förslag till riksdagen. Och det är muslimsk halalslakt och judisk kosherslakt han riktar in sig på.

– Det är knappast värdigt att slakt och avblodning sker utan bedövning i ett utdraget dödsförlopp med onödigt lidande, smärta och ångest. Motionen riktar sig klart och tydligt mot den slakt som sker utan bedövning, säger Jomshof till Nyheter24.

Att slakta djur utan bedövning är redan olagligt i Sverige, och för att slakta religiöst måste man följa flera regler. Men Jomshof vill även se hårdare regler när det gäller kött som importeras.

Jomshof menar att man i dag har på tok för dålig koll på hur slakten genomförts när köttet kommer från andra länder.

– Om inte EU inför ett generellt förbud mot obedövad slakt ska den svenska regeringen söka undantag i EU så att Sverige kan förbjuda import av kött från djur som slaktats utan bedövning, säger Jomshof.

Vill du veta mer om halal? Läs mer här!

Mer om religiös slakt i Sverige:

I Sverige är det olagligt att avliva djur utan bedövning. Vid halal-slakt sker oftast bedövningen med elstötar. Detta är en metod som accepteras av de allra flera muslimer och innebär därför ingen konflikt rent religiöst. Vid kosherslakt är däremot all bedövning otillåten, vilket gör det helt olagligt i Sverige.

Källa: Jordbruksverket

Nyligen kom ett nytt danskt förslag om att helt förbjuda slöja i vårt grannland. Läs mer om det här.

Håller du med Jomshof?