1 av 3
- Foto: TT
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: TT

Sofia Fölster vill att du ska få köpa starköl i matbutiken

Trött på att inte kunna köpa öl precis när du vill? Nu vill Moderaternas Sofia Fölster ändra på det.


Att missa Systembolagets öppettider och i stället gå och köpa folköl i butiken är väl något som alla varit med om någon gång.

Men nu vill moderaten Sofia Fölster göra det lättare för den som vill köpa starköl i vanliga butiker. I ett nytt förslag till riksdagen skriver hon att gränsen för alkoholhalten i drycker borde öka till 6,0 procent, alltså som en stark starköl.

– Jag tycker det är galet att en 20-åring inte tillåts köpa öl på söndagar. Jag tycker man borde få köpa öl i matbutiker, det är den främsta anledningen, men det finns inte heller tillräckligt med forskning som styrker att vår nuvarande gräns leder till mindre förbrukning, säger Fölster till Nyheter24.

I dag ligger den gränsen på 3,5 procent. På sikt vill Fölster också att drycker så starka som 16 procent ska kunna säljas i till exempel butiker, kiosker och tobaksbutiker.

– Jag tycker inte man ska riva upp det system vi har på en natt, men jag tycker man ska pröva att införa en höjd gräns, säger hon.

"I sann byråkratisk och moraliserande anda har man fastställt en gräns om 3,5 procent som får säljas i detaljhandeln. Gränsen på 3,5 procent skulle lika väl kunna ha satts till 3, 5, 10 eller 15 procent då försäljningsförbudet i liten grad påverkar konsumtionsvanor", skriver Fölster i sin motion.

Så, om du vill kunna köpa starköl lite när du vill, borde du heja på att Fölsters förslag går igenom.

Förra året ville en annan toppolitiker ha kylar på Systembolaget, för att kunna köpa kall öl. Läs mer om det här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det här ett bra förslag?
Tack för din röst!