Nu skärper Moderaterna tonen.
1 av 4
Nu skärper Moderaterna tonen.
Man vill förbjuda tiggeri i Stockholm.
2 av 4
Man vill förbjuda tiggeri i Stockholm. - Foto: SCANPIX NORWAY
Man menar att det är att ta otrygghet på allvar.
3 av 4
Man menar att det är att ta otrygghet på allvar. - Foto: Alvaro Barrientos
Anna König Jerlmyr.
4 av 4
Anna König Jerlmyr. - Foto: Moderat.nu

Anna König Jerlmyr vill ha tiggeriförbud

Nu vill Moderaterna ha hårdare tag mot personer som sitter på gatan och ber om hjälp.


Att snack om tiggeri har väl knappast undgått någon. I helgen tog Sverigedemokraterna beslut om att förbjuda tiggeri utan tillstånd, och i höstas började till och med Socialdemokraterna prata om tiggeriförbud.

Nu går Moderaterna i Stockholm ut och kräver att tiggeri ska förbjudas. Förslaget kommer dagen efter att en ny DN/Ipsos-undersökning visat att 55 procent av stockholmarna vill förbjuda tiggeri.

Socialdemokraterna i Stockholm vill hjälpa tiggarna genom att prata med dem och se till att de slipper sitta utomhus, men detta tycker Moderaterna är trams.

– Det är inte att ta stockholmarnas upplevda otrygghet på allvar. Situationen har förvärrats och i stället för att vara tydlig och skicka signalen att staden konsekvent avhyser människor från illegala boplatser så säger majoriteten att de ska stärka dialogen, säger Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd i Stockholm till Dagens Nyheter.

Anna König Jerlmyr.

Men sossarna är inte alls speciellt förtjusta i Moderaternas förslag.

– Vi har varit tydliga med att vi måste göra något åt huvudproblemet: att människor är tvungna att ta sig till Sverige för att kunna försörja sina familjer. Att förbjuda tiggeri gör inget åt fattigdomen, säger socialdemokraten Karin Gustafsson , biträdande finansborgarråd i sociala frågor, till Dagens Nyheter.

Nyligen kom en ny undersökning som visar att tiggarna i Sverige minskar – läs mer om det här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du det är ett bra förslag?
Tack för din röst!